den 21 maj
Fråga 2003/04:1236 av Anna Grönlund Krantz (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om kvalitet och kostnader
SACO presenterade nyligen en rapport om olika gruppers livslöner i förhållande till utbildningen. Där visade det sig klart och tydligt att gymnasielärare går back på sin utbildning, jämfört med om studenten valt att börja arbeta direkt efter gymnasiet. Han eller hon kommer aldrig att komma i kapp.
Statusen för lärarna har också sjunkit, färre och färre känner sig motiverade att söka och slutföra lärarutbildningar. 20 % av de behöriga utexaminerade lärarna i varje årskull kommer inte att arbeta som lärare. Förskolorna bågnar av barn, men där är det ingen som vill arbeta längre och platserna på förskollärarprogrammet gapar tomma. Mycket beror på de låga lönerna och den obefintliga chansen till karriärmöjligheter, med högre lön som följd. Högre utbildning lönar sig alltså mycket dåligt.
Om kommuner nu väljer att inte fullfölja det löneavtal om ett 20-procentigt lönelyft på fem år, kommer det att påverka skolan ytterligare i negativ riktning. I mitt hemlän finns fyra kommuner av de tio värsta syndarna. Det är Pajala, Jokkmokk, Luleå och Kalix som inte verkar nå upp till löneavtalen. I Luleå krävs det stora insatser för att de lärare som hittills under avtalsperioden enbart har fått 12 % ska hinna nå upp till de 20 procenten.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsministern:
Vad avser ministern att göra för att lärarna ska få löner som gör att vi får fler studenter som söker sig till lärarutbildningarna?