den 19 maj
Fråga 2003/04:1228 av Lennart Kollmats (fp) till statsrådet Morgan Johansson om spelberoende hos ungdomar
Spelandet i Sverige ökar och uppvisar flera sidor. Den positiva, där spelandet är ett tidsfördriv inom rimliga gränser och där överskottet hjälper till att finansiera idrott och andra ideella sektorer, samt ger ett bra nettotillskott till statens finanser. Den andra sidan är ett ökat spelberoende och de former av avarter som följer i spåren av beroendet.
Spelbolagens marknadsföring pekar inte på något större socialpolitiskt ansvar. Sverige har på ett radikalt sätt länge lyckats hålla reklam för alkohol nere. Dessutom, när det gäller tobaksbruk ska riskerna med bruket klart framgå på paketen. Någon motsvarighet till det finns inte i samband med ett stort antal spel.
Av en undersökning framkommer det att det inte finns någon lagstadgad åldersgräns för 14 av de 22 spel som Svenska Spel ansvarar för. Svenska Spel har genom eget beslut infört åldersgräns för ett spel. Således återstår 13 spel, där alla får spela oberoende ålder. Detta innebär att många ungdomar i låg ålder kan ägna sig åt spel och några skaffar sig dessvärre ett tidigt spelberoende.
Min fråga till folkhälsoministern är vilka åtgärder han är beredd att vidta för att förebygga spelberoende hos ungdomar.