den 19 maj
Fråga 2003/04:1225 av Carl B Hamilton (fp) till statsminister Göran Persson om regeringens kriterier för val av kommissionsordförande
EU-nämndens sammanträde den 14 maj behandlade utrikesministermötet den 17@18 maj, där utrikesministrarna ska förbereda EU-toppmötet i juni. Utrikesministrarna ska därmed även förbereda valet av ny ordförande i EU-kommissionen, som avgörs vid toppmötet. "Vid sidan av IGC-frågorna blir valet av ny kommissionsordförande en viktig fråga [vid toppmötet]", skrev sålunda UD i sin kommenterade dagordning till EU-nämnden. Mot den bakgrunden var det naturligt att bland andra jag ställde frågor om vilka kriterier som Sveriges regering har vad gäller valet av kommissionsordförande och om regeringen har någon favoritkandidat bland de namn som nämnts.
Till vår stora förvåning vägrade dock utrikesminister Laila Freivalds blankt att svara på några frågor om detta och hänvisade bryskt till statsminister Göran Persson som den ende som kunde ge några svar, och hänvisade nämndens ledamöter till de andra kanaler som riksdagsledamöter har för att utöva riksdagens kontrollmakt. Detta vägransbeteende från Freivalds sida är konstitutionellt oacceptabelt, och en KU-anmälan får övervägas när de justerade stenografiska uppteckningarna från EU-nämndssammanträdet föreligger om någon vecka.
Mot bakgrund av utrikesministerns hänvisning till statsministern för svar, vill jag fråga statsminister Göran Persson:
Vilka kriterier har regeringen beträffande val av ordförande i kommissionen och avvisar regeringen, respekterar eller accepterar, några av de personer vars namn förts fram, till exempel Paavo Lipponen och Chris Patten?