den 14 maj

Fråga 2003/04:1202 av Sten Tolgfors (m) till statsrådet Berit Andnor om barn med utländsk härkomst

I betydligt mer än ett år har jag begärt att regeringen ska agera för att hjälpa svenska barn med utländsk härkomst som mot sin vilja sänds utomlands @ företrädesvis till Somalia @ för att uppfostras, under omständigheter som aldrig skulle accepteras för infödda barn. Regeringen har dock stått fullständigt passiv inför dessa barns vanmaktssituation.

TV 4 har visat hur utlandsmyndigheten har mycket svårt att hjälpa barn som söker sig till ambassader och konsulat, eftersom utfärdande av pass och hemresa kräver målsmans tillstånd. Det saknas möjligheter att hjälpa på plats, varför hjälpsökande barn lever på gatan.

Regeringen måste se över lagstiftningen som gäller vid dessa barns resor till släktens forna hemland. Det finns en blind fläck i lagstiftningen: Skolplikten upphör när barnet är utomlands, samtidigt som det i praktiken varit oklart vad socialtjänsten bör medverka till och vilket uppföljningsansvar socialtjänsten har. Därtill har svenska beskickningar haft svårt att hjälpa barn att komma hem, eftersom det kräver föräldrarnas medgivande och dessa inte alltid går att lokalisera. Resultatet blir stor utsatthet för barnen i avvaktan på tvångsomhändertaganden i barnens hemkommuner.

Är statsrådet nu beredd att se över och stärka den lagstiftningen som är berörd vid barns resor till släktens tidigare hemländer?