Fråga 2003/04:1201 av Kenneth Johansson (c) till statsrådet Berit Andnor om utvidgad tillfällig föräldrapenning
I dag finns möjlighet till tillfällig föräldrapenning för vård av barn om föräldrar måste avstå från förvärvsarbete då ett barn är svårt sjukt. Sammanlagt kan man få den tillfälliga föräldrapenningen 120 dagar per barn och år. Flera exempel finns där nuvarande lagstiftning är alltför stelbent. Den tillfälliga föräldrapenningen som förälder har rätt till för vård av sjukt barn räcker inte alltid då barnet befinner sig i en allvarlig, kanske livshotande situation. Detta uppmärksammades av en statlig utredning under år 2001 (SOU 2001:6). Där föreslogs en ändring i lagen om allmän försäkring så att den tillfälliga föräldrapenningen vid behov kan utvidgas under ej fastställt antal dagar för vård av barn med en livshotande sjukdom och utvidgas tills barnet fyller 18 år. Utredningen föreslog också att ytterligare dagar kan överlåtas på annan person än förälder.
Jag och Centerpartiet har vid upprepade tillfällen efterfrågat regeringsförslag med anledning av nämnda utredning. Det högst otillfredsställande svaret har varit att "frågan bereds".
Min fråga till statsrådet Berit Andnor är:
Vilka åtgärder avser hon att vidta för att förslå en utvidgad tillfällig föräldrapenning, eller på annat sätt underlätta för familjer som drabbas av dagens stelbenta regelverk?