den 19 augusti

Fråga 2003/04:12 av Axel Darvik (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om plussning av betyg på högskolan

Möjligheten att höja ett redan godkänt betyg, så kallad "plussning", är i dag endast tillåtet på en del universitet och högskolor i Sverige. Plussning utgör en möjlighet för studenter att få en andra chans @ något som är särskilt viktigt för dem som anser sig vara felbedömda och för dem som studerar ämnen där betyget har stor betydelse för den framtida yrkeskarriären. På de lärosäten där systemet med plussning inte är tillåtet kan studenterna föredra att inte tentera förrän de tror att de har goda möjligheter att få det betyg som de eftersträvar. Detta leder i sin tur till att utbildningstiden förlängs i onödan, något som är kostsamt för både studenten och samhället.

Enhetliga regler för plussning skulle skapa mer jämlika förutsättningar för alla landets högskolestudenter. På gymnasiet finns i dag möjligheten att tentera sina betyg genom så kallad särskild prövning efter det att man avslutat studierna. De farhågor man hade om att inte kunna klara av att utföra dessa tentamina på grund av en allt för kraftig anstormning av studenter kan nu i backspegeln ses som överdrivna. Samtidigt är många elever mycket positiva till att denna möjlighet finns. Erfarenheterna från gymnasiet och de universitet som har plussning bör kunna ligga till grund för att utforma ett enhetligt system för plussning på landets högskolor.

Med anledning av vad som anförts vill jag fråga utbildningsministern om det finns planer på att utforma ett enhetligt system för plussning som omfattar alla universitet och högskolor i Sverige.