den 21 april
Fråga 2003/04:1100 av Anita Brodén (fp) till justitieminister Thomas Bodström om barn som bevittnat våld i närstående relationer
I november 2002 interpellerade jag justitieministern om vilka åtgärder regeringen hade för avsikt att vidta för att barn som bevittnat våld i nära relationer ska betraktas som brottsoffer. I sitt svar ansåg justitieministern att det fanns skäl att ytterligare analysera möjligheten till en utvidgning av det straffrättsliga skyddet av barn i dessa situationer.
I den nyligen presenterade forskningsrapporten Barn som bevittnat våld mot mamma av Kjerstin Almqvist och Anders Broberg framgår mycket tydligt behovet av kvalificerad bedömning och behandling, större samordning mellan myndigheter och organisationer samt en förändrad lagstiftning. Det unika forskningsprojektet har skett i samarbete med kvinnojourerna i Göteborg och visar att 71 % av barnen har fått känslomässiga störningar. 77 % har varit i samma rum som föräldrarna när misshandeln skedde. Över hälften av barnen har dessutom själva blivit fysiskt misshandlade. Forskarna pekar på behovet av en organiserad hjälp för barnen. Det råder fortfarande bristande kunskap att se dessa barn inom förskola och BVC och det finns brister i anmälningsrutiner till socialtjänsten. Forskarna pekar också på avsaknad av tillräckligt bra verktyg hos socialtjänst och barnpsykiatri. Ett stort problem är de hinder till behandling för utsatta barn som kan förekomma när ena föräldern vid delad vårdnad vägrar att godkänna en sådan åtgärd.
Vilka åtgärder ämnar justitieministern vidta för att ge barn som bevittnat våld i hemmet chans till hjälp, läkning och återupprättelse?