den 16 april
Fråga 2003/04:1082 av Gustav Fridolin (mp) till kulturminister Marita Ulvskog om mediekoncentrationslag
Sedan drygt tio år tillbaka lider den svenska tidskriftsmarknaden av stora demokratiproblem. Hundratals titlar har lagts ned eller stoppats och mängder av mindre förlag har tvingats i konkurs. Orsaken är att några få storförlag genom ägandet av den dominerande distributören, Tidsam, har givits rätt att näst intill godtyckligt välja vilka tidskrifter som ska få nå läsarna och vilka som ska stoppas. Detta är en stor demokratifråga som det varit väldigt tyst om. Miljöpartiet har motionerat i frågan i flera år, senast i motion K388.
Frågan har behandlats som en konkurrensfråga, men vi anser att det i högsta grad också är en tryck- och yttrandefrihetsfråga och att distributionen bör utredas ur dessa aspekter. Dagens situation, där lagstiftningen i praktiken medför en begränsning av tryckfriheten, måste förändras.
Mediekoncentrationskommittén lade för några år sedan fram ett antal intressanta förslag (SOU 1999:30). Regeringen ansåg, i den lagrådsremiss som kommitténs arbete resulterade i, att kommitténs förslag i stort sett var bra, men "att periodiska tryckta skrifter i allmänhet bör omfattas av den nya lagen". Miljöpartiet instämmer i detta tillsammans med flera tunga remissinstanser som menar att det är olämpligt att begränsa tillämpningsområdet så som kommittén föreslagit. Tyvärr har regeringen ännu inte kommit med något förslag i den riktning som kommittén och lagrådsremissen föreslår.
Jag vill därför fråga om ministern avser att verka för en mediekoncentrationslag.