Fråga 2003/04:1070 av Tina Acketoft (fp) till statsrådet Hans Karlsson om skattefinansierade arbetsplatsprojekt via ALI
År 1995 bildades Arbetslivsinstitutet genom en sammanslagning av det tidigare Arbetsmiljöinstitutet, Institutet för arbetslivsforskning och delar av Arbetsmiljöfonden. Enligt egen utsago är man ett nationellt kunskapscentrum för arbetslivsfrågor som på uppdrag av regeringen bedriver forskning, utveckling och utbildning med målet att bidra till ett bra arbetsliv med väl fungerande arbetsvillkor och en ökad kunskap om och i arbetslivet. Institutet samarbetar med arbetsmarknadens parter, näringsliv, universitet och högskolor, internationella intressenter och andra aktörer.
Under några år på 90-talet lämnade Arbetslivsfonden bidrag på drygt 11 miljarder som ett led i kampen mot långtidssjukskrivningar. En kontroversiell fråga var, och är fortfarande, huruvida subventioner av detta slag har en verklig effekt på sjukskrivningstalen.
Nyligen presenterades en forskningsrapport som visar att sjukfrånvaro och förtidspensionering inte påverkats av investeringarna från Arbetslivsfondens arbetsplatsprogram. Rapporten är oroväckande och väcker flera frågor: Hur har ALI:s verksamhet styrts och planerats? Hur har resultat utvärderats och redovisats? Kan man anse att resultatet av ALI:s verksamhet innebär att vi får bästa möjliga resultat per utbetald skattekrona?
Baserat på ovanstående vill jag fråga arbetsmarknadsministern:
Vilka åtgärder planerar ministern att vidta för att utvärdera validiteten av Arbetslivsfondens skattefinansierade arbetsplatsprojekt?