den 17 oktober

Fråga 2003/04:107 av Yvonne Ångström (fp) till miljöminister Lena Sommestad om åtgärder för att förbättra vattenmiljön i förgiftade sjöar

Vattnet i sjön Hornträsket i Lycksele kommun har på senare år blivit allt sämre, och om inget görs kommer sjön förmodligen att vara helt död relativt snart. I dagsläget finns ingen fisk i sjön, och de vattenprover som tagits av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar kraftigt förhöjda halter av bland annat kadmium, koppar och zink. Runt sjön finns fyra numera nedlagda gruvor @ Granlundsgruvan, Rävlidengruvan, Rävmyrlidgruvan och Hornträskgruvan.

Boliden, som drivit tre av gruvorna, har genomfört efterbearbetning enligt en plan godkänd av länsstyrelsen, men detta har uppenbarligen inte varit tillräckligt. Oenighet råder om vad som orsakat förgiftningen av sjön. Företaget Boliden anser sig ha gjort sin plikt genom den efterbearbetning som skett. Länsstyrelsens representant kan inte i dag säkert säga vad som är orsaken, men Luleå universitet har fått i uppgift att ta fram en rapport i ärendet.

Forskare vid SLU anser att det går att återupprätta normalt liv i sjön. Den viktigaste åtgärden är att täppa till allt läckage från gruvorna, men även kalkning kan ge resultat. I dagsläget är det synnerligen angeläget att något sker snabbt, och att det fastställs vem som ska vidta erforderliga åtgärder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag därför fråga vad statsrådet Lena Sommestad avser att vidta för åtgärder för att förhållanden vid sjöar som dör på grund av tidigare försyndelser i samband med till exempel gruvbrytning @ som vid sjön Hornträsket i Lycksele kommun @ inte ska falla mellan de ansvarigas stolar.