den 1 april

Fråga 2003/04:1020 av Christer Winbäck (fp) till justitieminister Thomas Bodström om mobboffers rättsskydd

Nyligen förlorade en 19@årig kvinna en mobbningstvist mot Eskilstuna kommun. Hon hade stämt kommunen för att hon känt sig mobbad under hela sin skoltid. Eskilstuna tingsrätt ansåg inte att det fanns sakliga skäl att tillmötesgå hennes krav på skadestånd. Kvinnan dömdes i stället till att betala kommunens rättegångskostnader på 251 000 kr.

"Uppgifterna om mobbning har varit mycket allmänt hållna och har inte innehållit någon konkret beskrivning av händelser. Det har också framkommit att hon under skoltiden givit uttryck för att hon trivdes i skolan", skriver tingsrätten i sin dom.

BO, barnombudsmannen, föreslår i sin färska årsrapport Älskar, älskar inte att mobbning bör ges en tydlig definition och klassas som brott. BO tycker att personal inom skola- och barnomsorg ska få ett större lagstadgat ansvar för att förhindra brott och att det bör bli lättare för elever som utsatts för mobbning att kräva skadestånd från kommunen.

Med anledning av tingsrättens dom undrar jag hur personer i liknande situation som denna kvinna kommer att våga stämma en kommun i framtiden, om de känt sig kränkta under sin skoltid. En ansökan om skadestånd kan resultera i att man blir ersättningsskyldig för rättegångskostnader vilket innebär en stor, ekonomisk påfrestning för de flesta människor.

Vilka åtgärder avser ministern, med anledning av ovanstående, att vidta för att stärka den enskilda människans rättsställning gentemot stat- och kommun?