den 29 mars
Fråga 2003/04:1004 av Tina Acketoft (fp) till socialminister Lars Engqvist om sjukvårdens ansvar för vårdanställdas rehabilitering vid missbruk av läkemedel
Anmälan för missbruk och stöld av läkemedel för eget bruk ökar ständigt bland vårdanställda. Enbart i Skåne polisanmäldes 19 fall av läkemedelsstölder inom vården under 2003. Fyra sjuksköterskor lämnade förra året sina jobb på universitetssjukhuset i Lund efter att ha anmälts för stöld av läkemedel. Ett fall polisanmäldes. Sjuksköterskan fick villkorlig dom och 5 000 kr i böter. Hon blev dessutom uppsagd och riskerar att förlora sin legitimation.
Stöld är olagligt, missbruk av läkemedel är olämpligt, eller kriminellt om det rör sig om narkotiska preparat. Därom råder ingen tvekan. Tvekan uppstår vid diskussioner kring arbetsgivarens ansvar för rehabilitering i allmänhet och sjukvårdens ansvar vid rehabilitering av läkemedelsmissbrukare i synnerhet.
Universitetssjukhuset i Lund agerar i tre steg: anmälan till Socialstyrelsen, polisanmälan vid stöld och avsked. Rehabilitering som åtgärd ingår sålunda inte. Om personalen har ett alkoholberoende så ska rehabilitering ske, men vid läkemedelsberoende verkar inte samma regler gälla. Policyn verkar i stället vara att man får välja mellan att bli uppsagd eller att gå "självmant". Det råder delade meningar om huruvida missbruk och stöld av läkemedel för eget bruk utgör saklig grund för uppsägning. I mitten hamnar den missbrukande personalen.
Vad avser socialministern att göra för att den juridiska aspekten på sjukvårdens ansvar för vårdanställdas rehabilitering vid missbruk av läkemedel klargörs?