den 31 oktober

Interpellation 2003/04:68 av Cristina Husmark Pehrsson (m) till socialminister Lars Engqvist om prioriteringar i sjukvården

Kraven på hälso- och sjukvården ökar, dels på grund av att vi får ett ökat antal äldre och dels för att den medicinsk-tekniska utvecklingen ger ökade möjligheter att diagnostisera och behandla sjuka. Riksdagen beslutade därför i april 1997 om riktlinjer för prioriteringar i hälso- och sjukvården. Dessa riktlinjer bygger på tre etiska grundprinciper:

De av riksdagen beslutade riktlinjerna utgörs dessutom av Prioriteringsgrupperna I-VI, där I omfattar akuta och livshotande sjukdomstillstånd, medan IV omfattar vård av andra skäl än sjukdom och skada.

Vi kan nu ta del av rekommendationer från landsting, där utbudsminskningar innebär avsteg från både beslutade prioriteringar och etiska grundprinciper. Tillgänglighet och kvalitet minskar samtidigt som patienten kan komma att tvingas betala för vården två gånger. Dels genom landstingsskatten och dels genom att tvingas betala för vård och behandling hos annan vårdgivare än landstinget, som valt att prioritera bort vissa åtgärder.

Då det ytterst åvilar regeringen att se till att riktlinjer och prioriteringar efterföljs är mina frågor till socialministern följande: