den 31 oktober

Interpellation 2003/04:67 av Birgitta Sellén (c) till statsrådet Mona Sahlin om integration och folkbildning

Mångfald är en rikedom. Men förutsättningen är att den förenas med delaktighet. Ett bra sätt för att bli delaktig i samhället är att fortbilda sig. I Sverige finns nu många hundratusentals invandrare som har ett behov av att bygga upp ett kontaktnät, för att de ska kunna känna sig delaktiga i samhället. Genom att invandrare deltar i olika utbildningar får de ökade möjligheter till ett vidgat socialt kontaktnät och band kan knytas mellan invandrare och svenskar samt mellan invandrare från olika länder. Det kan bidra till en lyckosam integration och förståelse för varandras olika kulturer. Det leder också till att människor får en ökad känsla av självförtroende och det ökar möjligheten att de själva får makt över sin vardag. Folkbildningen med folkhögskolor och studieförbund som vi har i Sverige är en mycket bra utbildningsform. Tanken att stärka människors vilja och förmåga att ta ansvar, såväl som för sin egen livssituation som för samhällsutvecklingen, går som en röd tråd genom folkbildningens verksamhet. I dag kan vi se att det råder en etnisk och social snedrekrytering när det gäller att studera, i synnerhet när det gäller högre studier.

Många av de invandrare som lever i Sverige uppfattar att de inte har tillträde till samhället. Det handlar om språk, skolor, utbildning, arbete, bostäder och tillgång till medierna. Här kan folkbildningen vara en viktig länk för att finna en bra väg in i ett gemensamt samhälle där alla människor har lika värde. Därför måste vi underlätta och uppmuntra invandrares delaktighet i studier och utbildning av olika slag.

Omkring 350 000 av invandrarna är muslimer. Svenska muslimer är inte en homogen grupp, utan har olika social och etnisk bakgrund. De vill därför gärna gå i studiecirklar för att öka kunskapen om varandra. Det finns ett islamiskt studieförbund i Sverige @ Ibn Rushds. Detta studieförbund vill samarbeta med Sensus studieförbund, vilket är ett studieförbund som finns i så gott som alla kommuner i landet. De har långt gångna planer på sitt samarbete, men ett problem har uppdagats som sätter käppar i hjulet. I Sverige är statsbidraget låst till respektive studieförbund vid en summa som beräknas utifrån den verksamhet som studieförbundet hade för flera år sedan. Det skapar problem för studieförbund som vill utöka sin verksamhet.

Det har under den senaste 10-års perioden skapat problem för till exempel idrottens studieförbund @ SISU. Även det planerade projektet mellan Ibn Rushds och Sensus har drabbats av detta och de får inget ökat anslag för att kunna genomföra sina integrationstankar.

Jag är väl medveten om att en utredning just nu ser över folkbildningen och att utredningen ska lämnas till regeringen den 15 mars. Innan utredningen varit på remiss och därefter kommer som en proposition till riksdagen för att beslut ska kunna fattas, så hinner det gå ett par år. Under tiden är det många människor som inte kan erbjudas den nya folkbildning som Ibn Rushds och Sensus studieförbund planerar.

För SISU:s del har regeringen tillfört mer pengar till idrotten som lett till olika projekt vilket har inneburit att man kan genomföra utbildningar i projekt.

Det bör vara möjligt för regeringen att, även när det gäller invandrare, ge resurser till ett integrationsprojekt som gör att folkbildning kan erbjudas till den folkbildning som Islamiska studieförbundet i Sverige vill erbjuda sina medlemmar. Det är ett bra exempel på verksamhet som kan öka integrationen i landet. Utbildning i olika former, liksom arbete och sysselsättning, är nyckeln till integration. Därför är det viktigt att vi underlättar för att invandrare ska kunna utbilda sig och möta andra människor i samhället.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga invandrarministern:

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att öka folkbildningsmöjligheten för invandrare och därmed öka integrationen mellan olika invandrare och svenskar?