den 24 oktober

Interpellation 2003/04:51 av Ulf Nilsson (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om internationellt perspektiv på den svenska skolan

I arbetet med att utveckla den svenska skolan måste vi lära av omvärlden. Andra länders misstag och framgångar är lärorika för ett litet land som Sverige. Därför är internationell utbildningsforskning och internationell utvärdering av skolan betydelsefull. Från Folkpartiets sida har vi de senaste åren varit bekymrade över att så mycket svenskt utredningsarbete om skolan genomförts utan att man gjort några större internationella jämförelser. Till exempel innehåller Gymnasiekommitténs utredning Åtta vägar till kunskap ett förslag till ny organisation av gymnasieskolan utan att några riktiga internationella jämförelser gjorts. Att Sverige behöver större internationell utblick har visat sig de senaste åren, när internationella jämförelser visat att den svenska skolan endast når medelmåttiga resultat, trots att Sverige satsar mest pengar per elev.

Nu har Skolverket meddelat att Sverige inte längre ska delta i den internationella läsundersökningen PIRLS. Denna läsundersökning ska genomföras vart femte år, mot tidigare vart tionde år, och enligt Skolverket blir svenskt deltagande för dyrt. Men en sådan kvalificerad, stor vetenskaplig undersökning kan uppvisa förändringar som svensk forskning kanske inte hade upptäckt. År 2001 visade PIRLS-undersökningen att svenska tredjeklassare hade blivit sämre på att läsa jämfört med tio år tidigare. Denna förändring hade 2001 inte upptäckts av någon svensk utvärdering. De försämrade resultaten för tredjeklassarna borde göra det extra angeläget att ta reda på om den negativa trenden har brutits om några år. För att eleverna ska få den bästa tänkbara undervisningen är denna typ av internationella utvärderingar viktig, och de visar om gjorda insatser ger resultat.

Folkpartiet menar att svensk skolpolitik alltför länge har blundat för utvecklingen i andra länder. Regeringen borde i sitt uppdrag till Skolverket och i direktiv till olika utredningar tydligt markera att inernationella jämförelser ska göras, när förändringar för skolan diskuteras.

Avser utbildningsministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att Sverige aktivt deltar i internationella utvärderingar?

Avser utbildningsministern att vidta några åtgärder för att öka de internationella jämförelserna i svenskt utredningsarbete kring skolfrågor?