den 19 maj

Interpellation 2003/04:506 av Kjell-Erik Karlsson (v) till statsrådet Ulrica Messing om skyddande av statens skogar med höga naturvärden

Trots att mer skog skyddas i dag är det långt kvar för att nå upp till riksdagens beslutade miljömål. Ett stort problem är att det fortfarande saknas mycket kunskap om var de skyddsvärda skogarna är belägna. Ett annat problem är att avverkningarna fortsätter i skogar som vi nu vet med säkerhet har höga naturvärden.

Regeringen gav under sommaren 2002 i uppdrag till Naturvårdsverket att naturvärdesbedöma den statliga skogsmarken. Syftet var att kartlägga statens kvarvarande skyddsvärda skogar. Enligt den nu färdiga rapporten har 885 skogar på 341 000 hektar produktiv skogsmark funnits ha så pass höga naturvärden att de kan komma i fråga för bildande av naturreservat. Naturvårdsverket föreslår att de skogar som ligger söder om Västerbottens län och nedanför gränsen för fjällnära skog skyddas inom det pågående reservatsarbetet. I Västerbotten och Norrbotten har länsstyrelserna ännu inte hunnit inventera alla statens skogar. Att regeringen nu har gett klartecken för en fortsatt inventering är därmed glädjande.

Naturvårdsverket anser dock att ingen avverkning bör ske i de utpekade skyddsvärda områdena tills dess den kompletterande inventeringen är slutförd. Även i den fjällnära skogen har inventeringen identifierat flera unika områden. Även dessa bör skyddas med någon form av reservat.

Den nya kunskap som inventeringen gett oss om Sveriges skogar med höga naturvärden är en viktig information som vi bör använda i vårt arbete med att bevara den biologiska mångfalden. Enligt den bristanalys (SOU 1997:98) som gjordes 1997 behöver ca 10 % av den produktiva skogsmarken nedanför gränsen för fjällnära skog undantas från det industriella skogsbruket. Samtidigt visade bristanalysen att det fanns stor brist på skogar med höga naturvärden i landet och att stora arealer skogsmark måste restaureras och återskapas. Slutsatsen var att alla skogar med höga eller snabbt utvecklingsbara naturvärden bör undantas från dagens intensiva skogsbruk. När bristanalysen publicerades år 1997 uppskattades dessa skogar till 900 000 hektar.

Delmål inom miljökvalitetsmålet Levande skogar innebär att 320 000 hektar skogsmark ska skyddas av staten i naturreservat. En översikt av miljömålen håller nu på att genomföras och regeringen har aviserat att en proposition kommer att läggas i frågan i början av år 2005. Inventeringen av statens skogar visar att delmålet inte räcker för att skydda de nu kartlagda skogarna med höga naturvärden. Om inte delmålet höjs så riskerar skogarna att avverkas. Fastighetsverket har till exempel avverkat i två av de utpekade områdena i år. Även Sveaskog planerar att avverka i utpekade skyddsvärda områden.

Efter ett möte i mars som skogsminister Ulrika Messing organiserade tillsammans med miljöminister Lena Sommestad, finansminister Bosse Ringholm och näringsminister Leif Pagrotsky uppmanade ni gemensamt Naturvårdsverket att i samråd med de statliga skogsförvaltarna välja ut de områden som ska avverkas. Uppmaningen gick tvärtemot Naturvårdsverkets eget förslag. Trots att rapporten gett oss ny kunskap kommer inte ens Naturvårdsverkets rapport Skyddsvärda statliga skogar att sändas ut på remiss eller politiskt behandlas i miljömålsarbetet. I stället bidrar regeringens handlande till att de sista skyddsvärda skogarna öppnas upp för industriellt skogsbruk. Inget avverkningsstopp råder nu i de utpekade områdena.

Självklart måste ett avverkningsstopp omedelbart införas i de utpekade områdena. Att hugga ned skyddsvärda skogar innan inventeringarna är klara är som att spela bort ess innan man ens vet vilka kort man har. Det logiska är att först inventera, sedan får man besluta hur de aktuella skogarna ska förvaltas. Det kan finnas flera olika sätt att bevara skogarnas värden men en självklarhet är att bevara de mest skyddsvärda områdena. För att kunna göra detta måste inventeringarna vara klara.

I bedömningarna av dessa skogar måste vi också väga in en rad andra faktorer såsom sociala faktorer och utvecklingen av andra näringar, till exempel rekreationsbehov, turism och rennäring, som är beroende av olika former av skyddad skog.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Ulrica Messing:

1. Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att de nu, på regeringens uppdrag, inventerade skyddsvärda statliga skogarna inte avverkas och förstörs?

2. Är det enligt statsrådets bedömning logiskt att inventera klart först och sedan besluta om hur Sveriges sista utpekade skyddsvärda naturskogarna ska förvaltas?

3. Vilka övriga åtgärder kommer statsrådet att vidta för att skyddsvärda skogar, viktiga för att nå riksdagens miljömål Levande skogar, ska skyddas?