den 23 oktober

Interpellation 2003/04:50 av Håkan Larsson (c) till finansminister Bosse Ringholm om socknen som administrativ enhet

Just nu bedriver Sveriges Hembygdsförbund och Sveriges Släktforskarförbund en kampanj för att "rädda våra socknar". Det är en högst angelägen aktion.

Sockenindelningen av Sverige var klar redan före år 1300 och det är knappast en överdrift att hävda att det svenska samhället har växt fram ur sockenområdena. Socknen var en administrativ enhet för en rad företeelser i samhället, den var ett område för såväl kommun och församling, som folkbokföring, fastighetsbildning och kartografi.

När Svenska kyrkan skötte folkbokföringen var socknen och församlingen samma territoriella enhet. Numera sköter Riksskatteverket folkbokföringen, men den territoriella områdesindelningen bygger fortfarande på Svenska kyrkans församlingar. Det kan tyckas bra, men problemet i sammanhanget är att det för närvarande pågår omfattande församlingssammanslagningar i flera stift. Detta innebär att den uråldriga sockenindelningen successivt försvinner.

Våra medeltida socknar är alltså på väg att definitivt förpassas till historien @ om ingenting görs åt saken. Försvinner sockenbegreppet innebär detta stora svårigheter för alla som arbetar med det svenska kulturarvet. Därför är Hembygdsförbundets och Släktforskarförbundets kampanj synnerligen angelägen. Ska den medeltida sockenindelningen räddas för framtiden gäller det att agera nu. Annars hotar historielösheten att breda ut sig ännu mer.

Även för samhällsplaneringen är det viktigt att utifrån historisk statistik från samma territoriella indelning kunna planera framåt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga finansministern:

Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att folkbokföringen ska bygga på den sockenindelning som fanns innan den pågående sammanslagningen av församlingar inom Svenska kyrkan inleddes?