den 11 maj

Interpellation 2003/04:486 av Ulrik Lindgren (kd) till statsrådet Morgan Johansson om folkölsförsäljning till minderåriga

Alkoholkonsumtionen fortsätter att öka i Sverige. Den ökande totalkonsumtionen av alkohol kommer sannolikt snart synas i statistiken som ökade alkoholskador såväl bland vuxna som ungdomar. Särskilt illa är det med barn och ungdomar vars alkoholvanor går allt längre ned i åldrarna. Bland pojkar i årskurs 9 uppger omkring 30 % att de dricker minst en halv flaska sprit en gång per månad, enligt Socialstyrelsen. 25 % av flickorna uppger liknande konsumtionsmönster. Detta har bland annat fört med sig att antalet unga som vårdas på sjukhus för alkoholförgiftning ökat dramatiskt.

Enkelt uttryckt så beror den här utvecklingen på att samhället signalerat en mer alkoholpositiv hållning. Priserna på alkohol har sjunkit. Antalet restauranger med serveringstillstånd har ökat markant, liksom möjligheterna till öppethållande nattetid. Informationen till skolungdomar via den så kallade ANT-utbildningen har försämrats. I svensk TV sänds populära ungdomsprogram där ungdomar bälgar i sig alkohol. De ökade införselkvoterna från EU-länderna har haft stor betydelse.

Den socialdemokratiska regeringens alkoholpolitik har misslyckats, trots goda intentioner. Kristdemokraterna anser att det måste drivas en mer aktiv politik som värnar om folkhälsan. Annars är risken stor att misslyckandet tas till intäkt för att lätta upp den restriktiva alkoholpolitiken. Och det kommer kosta samhället oerhört mycket, i mänskligt lidande och ekonomiska resurser.

Flera studier visar att tidig alkoholdebut och hög konsumtion vid unga år ökar risken för missbruk. Därför måste tidig alkoholdebut motverkas. En sexpack folköl, 3,5 volymprocent, motsvarar 24 cl 40-procentig sprit, lika mycket som en flaska vin. Folköl kan i princip köpas var som helst.

Problemet med försäljning av folköl i den allmänna handeln är, som bekant, att kontrollen av åldersgränsen 18 år inte följs. Underåriga skaffar lätt folköl i stora mängder genom de försäljningskanaler som finns och det starkare folkölet, 3,5 volymprocent, utgör i många fall tonåringars inkörsport till mer avancerade alkoholvanor, liksom till tidiga möjligheter till berusning.

I och med alkohollagens ikraftträdande slopades den särskilda tillståndsplikt som tidigare fanns för detaljhandel, servering och partihandel med folköl. I juni 2001 beslöt riksdagen att skärpa alkohollagen för att stoppa försäljning av folköl till minderåriga, vilket innebar att butikerna måste ha ett eget tillsynsprogram för information och rutiner. Om en butik säljer folköl måste det anmälas till kommunen. Kommunen har rätt att ta ut en tillsynsavgift av butikerna som säljer folköl. Denna avgift ska användas för information och stöd till butikerna. En butik som bryter mot bestämmelserna kan få försäljningsförbud i maximalt tolv månader.

Jag är väl medveten om att i den nationella handlingsplanen ingår insatser för att öka kontrollen av försäljning av folköl till minderåriga och att skjuta upp alkoholdebuten bland ungdomar. Insatserna går bland annat ut på att betona bland annat branschens ansvar att upprätthålla åldersgränser och bedriva en ansvarsfull alkoholhantering. Men dessa insatser och åtgärder har inte visat sig fungera tillfredsställande. Det är brådskande att vidta nya åtgärder.

I de nya kontroller Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) nyligen genomfört kunde en omyndig person i 165 av 351 fall, 47 %, köpa ett sexpack folköl. Det är således fortfarande lätt för minderåriga att köpa folköl. Kontrollen över folkölsförsäljningen måste förbättras och för butiker som säljer folköl i strid med lagen bör ett försäljningsförbud kunna gälla tills vidare.

Finessen med endast flytta folköl med 3,5 volymprocent är att vuxna konsumenter inte väljer att köpa starköl i stället för folköl. Butikerna har fortfarande möjlighet att sälja den typ av folköl som innehåller 2,8 volymprocent alkohol.

Min fråga är:

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att flytta försäljningen av folköl, med 3,5 volymprocent, till Systembolaget?