den 30 april

Interpellation 2003/04:461 av Gunilla Carlsson i Tyresö (m) till utrikesminister Laila Freivalds om Sveriges rykte i Europa

Utvidgningen är det främsta exemplet där Sverige använt sitt inflytande och framgångsrikt drivit en fråga. Vi har bidragit till den frihets- och frigörelseprocess som slutligen ledde till att muren föll och att våra grannländer Estland, Lettland och Litauen kunde bli fria och självständiga demokratier. Som medlem i EU bidrog Sverige till en tidig och omfattande utvidgning och vi kan med rätta fira den 1 maj 2004, när tio nya stater tar plats i unionen.

Förväntningarna på vårt land är höga. Vi har, med rätta, uppfattats som ett generöst och öppet land. Därför är riksdagens beslut om att Sverige inte ska införa övergångsregler som begränsar arbetskraftens rörlighet av betydelse för vår ställning i EU och framför allt bland de nya medlemmarna. Det finns nu goda möjligheter att reparera tidigare olyckliga uttalanden om "social turism" och regeringens svek i frågan om övergångsregler. Sverige kan gå i täten för de länder i EU som vill värna de fyra friheterna och ha en öppen union, lika för alla.

Med riksdagsbeslutet har möjlighet öppnats för att Sverige ska kunna spela en större roll och utöva ledarskap i Östersjöregionen. De nya medlemsstaterna tillsammans med Sverige kan bli ett levande bevis på snabb och angelägen integration, till gagn för ömsesidigt utbyte, säkerhet och välstånd.

Avser utrikesministern att dra nytta av dessa förändrade förutsättningar som möjliggörs med utvidgningen och riksdagens beslut vad gäller övergångsregler?