den 23 oktober

Interpellation 2003/04:46 av Gudrun Schyman (v) till statsrådet Hans Karlsson om ohälsans obalans mellan könen

Till regeringens budgetproposition för år 2004 finns ett särtryck med titeln "Fördelningen av ekonomiska resurser mellan kvinnor och män". Häftet ger en utmärkt redogörelse för tid och sysselsättning, lön och inkomst samt utfallet av socialförsäkringsersättningarna, allt uppdelat utifrån kön.

Under rubriken "Ohälsa" kan man bland annat läsa följande:

"Ohälsan har under de senaste åren kommit alltmer i fokus, inte minst på grund av den kraftiga ökningen av antalet långtidssjukskrivna. Antalet sjukskrivna har ökat bland både kvinnor och män, men kvinnor står för den största ökningen."

"Andelen kvinnor är högre än andelen män i samtliga livscykler. Ensamstående kvinnor med barn är överrepresenterade bland de sjukskrivna.

Det finns inget entydigt svar till varför kvinnor är sjukskrivna i högre utsträckning än män. Inte heller går det att förklara varför kvinnors sjukfrånvaro ökat mer än männens under de senaste åren.

Den ojämna fördelningen av betalt och obetalt arbete mellan kvinnor och män, där kvinnor i större utsträckning har att kombinera betalt förvärvsarbete med obetalt omsorgs- och hushållsarbete är en faktor som lyfts fram. Ett allmänt högre tempo i samhället och förändringar i arbetslivet, där neddragningar i den offentliga sektorn, särskilt inom vård- och omsorgsområdet, med ökat stress som följd brukar framhållas som bidragande orsaker."

"@ @ @ kunskapen om kvinnors högre sjukfrånvaro är begränsad och behöver fördjupas."

Arbetslivsministern har huvudansvaret för arbetet med ohälsofrågorna. Jag vill därför ställa följande frågor:

1. Vilken hänsyn tar statsrådet till kvinnors och mäns olika livsförhållanden i det arbete som nu pågår?

2. På vilket sätt kommer statsrådet att verka för en fördjupning av kunskapen om kvinnors högre sjukfrånvaro under det nu pågående arbetet?

3. På vilket sätt kommer statsrådet att ta till vara den kunskapen i de förslag som ska presenteras?