den 19 april

Interpellation 2003/04:434 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till statsrådet Mona Sahlin om ROT-avdrag och genus- och jämställdhetsperspektiv

ROT-avdrag infördes första gången den 15 februari 1993 och gällde då till den 1 december 1994. Avdragen återinfördes sedan den 15 april 1996 och togs slutligen bort den 31 mars 1999.

Det är helt uppenbart att ROT-avdraget, som avser reparationer, renoveringar samt om- och tillbyggnader, i första hand vänder sig till en klart mansdominerad bransch. Riksdagens revisorer skrev år 2002 i sin granskning av ROT-avdraget bland annat att det är anmärkningsvärt att denna omfattande åtgärd infördes och fanns i kraft under så lång tid utan att den utvärderades. När skatteutskottet år 2002 behandlade revisorernas skrivelse gjordes ett tillkännagivande till regeringen om vikten av att analys-, uppföljnings- och utvärderingsåtgärder vidtas och att dessa åtgärder även omfattar relevanta genus- och jämställdhetsperspektiv i samband med eventuella skattelättnader av ROT-avdragsliknande karaktär i en ny eventuell lågkonjunktur. Detta blev också riksdagens beslut.

Nu föreslår regeringen att ROT-avdrag åter ska införas. Vad det är som gör att avdragsrätten även denna gång bara gäller en mansdominerad bransch är svårt att utläsa. Mera uppenbart är dock att regeringen helt har bortsett från riksdagens ovannämnda tillkännagivande. Vart tog de stolta deklarationerna om att genus- och jämställdhetsperspektivet ska genomsyra alla politikerområden vägen?

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att uppfylla att riksdagens tillkännagivande om genus- och jämställdhetsperspektiv ska gälla i samband med de nu föreslagna ROT-avdragen?

När avser statsrådet att vidta de åtgärder på jämställdhets- och genusområdena i fråga om analys, uppföljning och utvärdering som riksdagen har beslutat om?