den 22 mars

Interpellation 2003/04:380 av Cristina Husmark Pehrsson (m) till socialminister Lars Engqvist om smärtvården

Under senare tid har frågan om brister i den svenska smärtvården aktualiserats från många håll. Nyligen presenterade Svenska Smärtföreningens och Apotekets enkätundersökning De smärtdrabbades situation i svensk sjukvård. Denna undersökning visade bland annat att det är över en miljon människor som lider av långvarig smärta.

Svenska Smärtföreningens rapport Sluta ransonera smärtvården - 2003 bekräftar samma bild. Likaså visar internationella studier att förutom mänskligt lidande kostar "ickevården" skattebetalarna stora summor. Sverige brottas också med stora problem kring ohälsa i form av sjukskrivningar och sjukpensioneringar. Kostnaderna för denna ohälsa är svindlande.

Hälften av landets smärtkliniker är privata . Socialstyrelsen antog 1994 en rekommendation att det bästa sättet att ta hand om patienter med smärta är att bygga upp multidisciplinära smärtkliniker där tvärvetenskapen kan samverka för att hjälpa smärtdrabbade människor. Man föreslog också att sådana kliniker skulle byggas upp vid landets samtliga större länssjukhus.

Vi kan i dag konstatera att två av tre sjukhus i dag inte klarar av att leva upp till Socialstyrelsens rekommendationer. Dessutom saknas i vården den kunskap och kompetens som krävs för att patienter inte ska fastna i en livslång smärta.

Mina frågor till socialministern blir därför: