den 19 mars

Interpellation 2003/04:378 av Helena Bargholtz (fp) till statsrådet Berit Andnor om dröjsmålsränta vid felaktigt utbetalt belopp från försäkringskassan

Det finns en uppenbar orättvisa i lagstiftningen kring pensionssystemet. Försäkringskassan har sedan 1994 rätt att ta ut dröjsmålsränta för de belopp som en person är skyldig att återbetala till kassan. Det framstår då som rimligt att även personer som drabbas av försenad eller felaktig hantering från kassans sida ska kunna få dröjsmålsränta. För detta borde följande gälla. Försenas ett beslut om utbetalning beroende på förhållanden som mottagare inte kan råda över bör dröjsmålsränta utbetalas. Om ett beslut om avslag i ett ärende överklagas och sedan ändras helt eller delvis till den klagandes fördel bör ränta betalas från den dag då avslagsbeslutet fattats av försäkringskassan.

Man kan konstatera att lagstiftningen är skev och till den enskildes nackdel. Jag vill nämna att de privata försäkringsbolagen som If, SPP och KPA betalar ut ränta till sina kunder i liknande situationer.

En sådan ordning skulle även ha den fördelen att tydliggöra kostnader vid långsam handläggning och bidra till att förkorta handläggningstiden. En liten ökning av statens räntekostnader kan åtföljas av en viss vinst när det gäller mer effektiv ärendehantering.

Jag vill därför fråga:

Avser statsrådet att lämna förslag som innebär att försäkringskassan ska vara skyldig att betala dröjsmålsränta?