den 17 mars
Interpellation 2003/04:357 av Karin Svensson Smith (v) till miljöminister Lena Sommestad om luftföroreningar orsakade av vägtrafik
Luftföroreningarna i våra storstäder dödar sannolikt fler människor än vägtrafiken. För att minska problemen har riksdagen i miljöbalken lagt fast regler för högsta acceptabla halter i utomhusluft. Normerna bygger på EU-direktiv.
Särskilt i våra storstäder överskrids normerna. På regeringens uppdrag har Länsstyrelserna i Stockholms och Västra Götalands län utarbetat förslag till åtgärdsprogram i syfte att få ned halterna av kvävedioxid och partiklar till de lagstadgade nivåerna.
Biltrafiken utpekas av bägge myndigheterna som den viktigaste källan till föroreningar. Åtgärder på vägtrafikområdet är helt avgörande för om normerna ska kunna klaras. Bland det som föreslås när det gäller statliga åtgärder hör
Människors hälsa är det viktigaste skälet att få ned föroreningshalterna, men så som lagstiftningen är uppbyggd innebär de nuvarande överskridandena även ett hot mot möjligheterna att utveckla våra storstäder. Miljöbalken och plan- och bygglagen innehåller regler som i praktiken riskerar att sätta stopp för snart sagt all nybyggnation tills dess miljökvalitetsnormerna uppfylls. Detta ger naturligtvis ytterligare skäl att pressa ned föroreningshalterna.
Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till miljöministern:
1. Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta med anledning av länsstyrelsernas förslag till åtgärdsprogram?
2. När kan vi i riksdagen förvänta oss förslag från ministern?
3. Är det, enligt miljöministerns uppfattning, möjligt att klara miljökvalitetsnormerna i Stockholm och Göteborg utan att införa trängsel-/framkomlighetsavgifter?