den 16 oktober

Interpellation 2003/04:35 av Roger Tiefensee (c) till justitieminister Thomas Bodström om polisens medverkan vid transporter av psykiskt sjuka

Är det rimligt att poliser ska skjutsa psykiskt sjuka till sjukhus för vård?

Ja, enligt lagen om vård av psykiskt sjuka så kan vårdande läkare begära handräckning från polis för att sköta transporter exempelvis till en psykiatrisk klinik. Enligt lagen så betraktas det alltså som rimligt att poliser ska skjutsa psykiskt sjuka till sjukhus för vård.

För mig är det självklart att ställa sig frågan om polisens knappa resurser ska användas så. Dessutom kan man ställa sig frågan om det ur vårdtagarens synpunkt är en bra transport. Mitt intryck är att detta är en stelbent handläggning, som tär på polisens resurser.

Vid kontakter med poliser i Sörmland har jag fått en bedömning av att polisen i Sörmland gör minst en transport av det aktuella slaget varje vecka. Om polisen ska skjutsa en patient från Karsuddens sjukhus i Katrineholm till exempelvis Södersjukhuset i Stockholm tar det flera timmar innan man är tillbaka. Vad hinner hända under tiden i Sörmland?

Ur vårdtagarens synpunkt kan det bli ännu mer komplicerat. Om en person, exempelvis en asylsökande från Ryssland som tidigare varit förföljd i sitt hemland, hämtas med "målade bilar och uniformerade personer", vilka signaler ger detta? Är det utvisning på gång? Litar denna person på poliser?

Jag tycker att det är angeläget att fråga sig om denna hantering av polisens resurser och psykiskt sjuka är rimlig.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitieminister Thomas Bodström:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att inte använda polisens resurser till att skjutsa psykiskt sjuka patienter till sjukhus?