den 11 mars
Interpellation 2003/04:345 av Kerstin Lundgren (c) till näringsminister Leif Pagrotsky om avtal med IUC-bolagen
Sedan 1997 har regeringen givit uppdrag till landets industriella utvecklingscentra att stötta och hjälpa små och medelstora företag med produktutveckling. Det unika med dessa centra är att där byggs ett lokalt och regionalt partnerskap kring företagsutveckling mellan näringslivet, fackliga organisationer och kommuner. Med åren har dessa centra blivit fler och tillsammans har de bildat ett nätverk. Nätverket har också, utifrån statligt fastlagda regelverk, fått i uppdrag att accelerera, stimulera och systematiskt genomföra produkt- och företagsutvecklingsinsatser i samverkan mellan företag, stat och regioner. IUC-nätverket har svarat för utförande och resultat, vilket medfört att staten inte blivit ansvarig för eventuell förlust i verksamheten. De särskilda UPA-uppdragen utgör i genomsnitt 18 % av IUC-nätverkets omsättning.
Framtiden för UPA-uppdragen har den senaste tiden varit mycket osäker. Inga besked lämnades från Nutek och inte heller från regeringen om projektens framtid. Sedan 1997 har 300 miljoner kronor investerats i produktutvecklings- och avknoppningsprojekt i tidiga utvecklingsskeden och med relativt hög risk. I dag värderas den samlade återbetalningsvolymen till 126,4 miljoner kronor baserat på 424 återbetalande projekt. Det innebär att UPA-uppdraget skulle ha en direkt återbetalning om ca 42 % av satsat kapital och givit någonstans mellan 11 000 och 15 000 årsarbeten. Det var mot bakgrund av de uteblivna svaren som jag interpellerade näringsministern den 13 januari i syfte att söka klarhet kring IUC-bolagens framtida uppdrag. Av det svar ministern gav i kammaren den 3 februari framgick att Nutek givits i uppdrag att förlänga avtalen med IUC-bolagen. Vidare hänvisades till att 30 miljoner avsatts för utveckling i små och medelstora företag. För att på bästa sätt utföra detta regionalt skulle Nutek upphandla uppdraget.
Nutek har sedermera beslutat anslå 7 miljoner kronor att söka från IUC-nätverket, fördelade på medverkande IUC-bolagen. För egen del har man avsatt 8 miljoner kronor för konsultupphandling för att någon ska söka upp företag och välja ut lovande produktutvecklingsidéer.
Med hänvisning till vad som ovan anförts vill jag ställa följande frågor till näringsministern:
1. På vilket sätt har ministern säkerställt att avtalet med IUC-bolagen förlängts så att det dödläge som uppstod i och med att avtalet löpt ut verkligen brutits?
2. Vilka överväganden av ministern ligger till grund för bedömningen att upphandling av en konsult som söker upp företag leder till ett bättre resultat för utveckling av små och medelstora företag än det nuvarande UPA-uppdraget?