den 10 mars

Interpellation 2003/04:341 av Gunnar Andrén (fp) till justitieminister Thomas Bodström om närpolisstationernas betydelse för rättssäkerheten

Det går en stor centraliseringsvåg genom polisväsendet i Sverige. Motivet är nästan alltid ett ekonomiskt betingat besparingsbehov, praktiskt taget aldrig behov av att effektivisera verksamheten.

Ett uttryck för denna politik, verkställd av rikspolismyndigheten i samverkan med länspolismyndigheten är nedläggningen av mängder av närpolisstationer. Eftersom inga protester hörs från regeringshåll är denna politik också sanktionerad av regeringen.

Några exempel som genomförts eller aktualiserats:

I Skellefteå har beslut om nedläggning av närpolisstationerna i Byske, Jörn, Bureå och Burträsk träffats. Utöver den ilska som beslutet i sig väcker lokalt och regionalt, får man den oönskade effekten att polisens inställelsetid vid brott eller behov av insats till följd av ökade avstånd blir mycket stor.

På den internationella kvinnodagen, då denna interpellation väcks, kan man fråga sig: Ska inte inställelsetiden för att hjälpa exempelvis en hotad kvinna vara åtminstone lika kort som inställelsetiden för brandkåren eller ambulansen?

Ett annat exempel utgörs av förslagen att i Stockholms län lägga ned de två minsta närpolisstationerna, i Rimbo och i Vaxholm. Den enda säkra effekten av detta blir att antalet anmälda brott från dessa områden kommer att minska, däremot påverkas sannolikt inte brottsligheten i samma riktning, snarare tvärtom.

Vilken signal ger nedläggning av små närpolisstationer? Jo, utöver att allmänheten blir än mer stärkt i sin tro att statsmakten @ riksdagen, regeringen och Rikspolisstyrelsen @ inte bryr sig om människor som bor utanför de folktätaste eller mest brottsbelastade områdena, är att det är fritt fram för tjuvar, vandaler och andra kriminella på platser där polisen tidigare åtminstone delar av dagen och veckan funnits på plats med den lokala kännedom som detta för med sig.

En lång rad ytterligare exempel skulle kunna anföras från olika delar av landet, exempelvis Dalarna där många polisstationer är nedläggningshotade, eller Hemse på Gotland där närpolisstationen kommer att vara om icke stängd så dock obemannad under den tid av året, sommaren, då där finns särklassigt flest boende.

Mot bakgrund av ovanstående önskar jag fråga statsrådet och chefen för Justitiedepartementet:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att motverka den omfattande nedläggningen av närpolisstationer i praktiskt taget alla delar av Sverige?