Interpellation 2003/04:340 av Jörgen Johansson (c) till justitieminister Thomas Bodström om vikten av lagföring för brott
I dag har det blivit allt vanligare att restaurangägare och taxiägare utsätts för så kallade "springnotor". Det senaste uppmärksammade fallet drabbade en restaurangägare i Sundsvall. Enligt uppgift åt och drack en person för 500 kr på restaurangen och avvek därefter utan att betala för sig. Personen i fråga greps och förhördes av polisen. Åklagarmyndigheten i Sundsvall beslutade att åtal för brottet inte skulle väckas eftersom det inte bedömdes som påkallat ur allmän synpunkt. Enligt den utredande åklagaren är det påkallat ur allmän synpunkt att åtala för brott av förevarande slag om någon satt brottet i system eller att det rör sig om ett större belopp omkring 1 000 kr.
Brott av detta slag torde vara att betrakta som bedrägeri eller bedrägligt beteende. Det senare om brottet med hänsyn till skadans omfattning och övriga omständigheter vid brottet är att anse som ringa. Enligt praxis ligger gränsen mellan brottsbeteckningarna ur ett rent värderesonemang vid 1 600 kr. Om som vid fallet i Sundsvall skadan omfattar 500 kr är brottet således att anse som bedrägligt beteende. Åklagaren ska då pröva om det är påkallat ur allmän synpunkt att åtala för brottet.
Av Sundsvallsåklagarens bedömning följer att vem som helst kan gå ut på restaurang eller beställa en taxi utan att riskera att åtalas så länge beloppet är lägre än 1 000 kr. Under förutsättning att åklagarens bedömning är riktig är det alltså fritt fram att gå ut på restaurang eller åka taxi, konsumera, resa och så vidare för under 1 000 kr och sedan strunta i att betala. Detta är givetvis kränkande för den allmänna rättsmoralen och det slår hårt mot enskilda näringsidkare.
Med anledning av det anförda vill jag fråga justitieministern följande:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förhindra att personer som exempelvis äter på restaurang eller åker taxi och inte betalar för sig undkommer straff?