den 16 oktober

Interpellation 2003/04:33 av Axel Darvik (fp) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om subventioner till studentboende

Bostadsbristen för landets studenter är i dag mycket svår. Problemet att finna tak över huvudet för dem som studerar på högskola och universitet har aldrig tidigare varit så akut. Enligt beräkningar som Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) har gjort uppskattar man att det i dag står 85 000 studenter i kö för att få bostad.

Kötiderna har ökat på våra största lärosäten som Göteborg, Lund, Stockholm och Uppsala, men även på orter som Malmö, Växjö, Helsingborg och Karlskrona-Ronneby. Enligt SFS skulle det behövas minst 50 000 nya studentbostäder för att komma till rätta med bristen. Tyvärr visar planerna att endast 6 569 nya studentbostäder kommer byggas fram till år 2005. Av dessa lägenheter kommer omkring 2 000 byggas i Göteborg. Trots detta kommer bostadsbristen för studenter i Göteborg fortsätta att vara svår. Faktum är att dessa nya studentbostäder endast kommer täcka 15@20 % av det uppskattade behovet i Göteborg.

Det är ingen nyhet att bostadssituationen för studenter är svår. Bostadsministern presenterade för ungefär ett år sedan ett nytt system för subventioner för byggandet av studentbostäder. Systemet saknade all form av långsiktighet och fick frän kritik från många av aktörerna på marknaden. Trots detta genomfördes förändringen. I enkäten från SFS ställer man frågan till alla Sveriges studentbostadsbolag om "de anser att det nyligen införda investeringsstödet (momsreduktionen) hade medfört en ökad planering/byggande av studentbostäder hos dem". Resultatet är nedslående, 85 % svarade nej på frågan och dömer därmed ut subventionssystemet.

Ska det bli fart på bostadsbyggandet krävs det nya grepp. I slutet av 80-talet avskaffade vi de allmänna subventionerna till bostadsbyggandet. De hade skapat avarter av groteska slag och var oerhört kostsamma till ringa nytta. Att samma typ av politik skulle fungera för studentbostäder är en befängd tanke. Det finns många nya initiativ som måste tas. En del kan resultera i snabba förbättringar, andra verkar på längre sikt. Här är några exempel:

Mot bakgrund av de magra resultaten av de nya subventionerna vill jag fråga statsrådet Lars-Erik Lövdén om vilka nya grepp han avser att föreslå för att komma till rätta med studenters allt svårare bostadssituation.