den 3 mars
Interpellation 2003/04:325 av Ulf Nilsson (fp) till statsrådet Lena Hallengren om antalet förskollärare
Folkpartiet har länge drivit att utbildade förskollärare ska vara ansvariga för den pedagogiska verksamheten i förskolan. Att begreppet "dagis" har ersatts av en pedagogisk förskola med egen läroplan måste självfallet innebära att huvuddelen av personalen har en pedagogisk utbildning.
Regeringen har @ ibland @ framfört samma tankegångar. Men ibland svävar man på målet. Nu har regeringen infört en kort eftergymnasial utbildning för dem som arbetar i förskolan. Enligt min mening riskerar vi att åter hamna i det tänkande som fanns förr, när man kunde utbilda sig på gymnasiet eller gå i kortkurser för att "passa barn". Samtidigt finns en risk att den typen av kortutbildning mera tillfredsställer behovet av arbetsmarknadsåtgärder än behovet av utbildad personal i förskolan.
Den snabbutbildning som nu införs riskerar att ytterligare minska förskollärarrekryteringen, om den ger nästan samma lön och status som tre och ett halvt års utbildning. Risken är att statusen på förskolläraryrket sjunker och att bristen på förskollärarna förvärras. Färre förskollärare kan inte ersättas av fler barnskötare.
Folkpartiet anser att olika yrkesgrupper behövs i förskolan och att barnskötare gör en viktig insats, men det måste göras tydligt att förskollärarna har en annan roll och att de ska vara ansvariga för den pedagogiska verksamheten. Därför är det viktigt att underlätta för barnskötare att vidareutbilda sig till förskollärare.
Visst återfinns förskollärarutbildningen fortfarande på högskolenivå, men den har blivit anonym genom att den ingår som ett av många yrkesval i ett och samma block. Antalet personer som vill bli förskollärare har minskat sedan den nya lärarutbildningen infördes. Förskolan tar allt mindre plats i utbildningen och därmed även i studenternas diskussioner.
Det är viktigt att förskollärarutbildningen ges en ordentlig plats i lärarutbildningen. Bland alla lärarstudenter i den nya lärarutbildningen är blivande förskollärare en liten grupp studenter. Detta innebär att frågor som rör förskolan lätt kommer bort under de terminer då alla lärarinriktningar läser gemensamt. Folkpartiet vill helst återinföra förskollärarutbildningen som en egen utbildning men skulle se positivt också på om regeringen ville ta åtminstone något steg i rätt riktning. Exempelvis borde man kunna överväga att göra förskolläraryrket till en tydlig ingång i lärarutbildningen eller att skapa en inriktning som är inriktad mot förskolan. Då görs valet tydligare för studenterna.
Jag vill därför fråga ministern vilka åtgärder hon ämnar vidta för att öka antalet förskollärare.