den 26 februari
Interpellation 2003/04:324 av Nina Lundström (fp) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om byggbranschen och arbetskraftsinvandring
Den rådande efterfrågan på arbetskraft till byggindustrin varierar mellan yrkesgrupper inom byggbranschen samt mellan olika regioner. Under kommande år kommer pensionsavgångarna att öka och sammantaget med ökade infrastruktursatsningar uppstår brist på byggjobbare. För drygt ett år sedan kom AMS med sin rapport Den framtida personalförsörjningen inom bygg- och anläggning @ tillgång och rekryteringsbehov till år 2015. I rapporten anges att 87 000 sysselsatta kommer att lämna arbetsmarknaden främst av åldersskäl, vilket är 38 % av branschens anställda. Parallellt med detta ska ett omfattande underhållsarbete ske bland bostäder i Sverige, i ca 65 000 lägenheter måste vatten- och avloppsledningar bytas. Dessutom finns ett skriande behov av nya bostäder. Det låga bostadsbyggandet har lett till att Byggnads har tappat en femtedel av sina medlemmar under de senaste tio åren.
Byggfacket Byggnads förslag på ökat utbud av byggarbetare är ökad gymnasial utbildning samt subventioner för att öka arbetspendlingen inom landet. Det tar sex år att bli färdig byggnadsarbetare vilket innefattar tre års gymnasial utbildning, samt tre års lärlingsarbete.
Ett annat sätt att lösa behoven inom byggbranschen är att öka arbetskraftsinvandringen. Arbetskraftsinvandringens nackdelar inom byggbranschen har stått i fokus som följd av den bild som målats upp när det gäller arbetskraft från bland annat Polen. Statsrådet Lars-Erik Lövdén uttalade i kammaren torsdagen den 19 februari 2004 bland annat följande:
"Det finns redan i dag en arbetskraftsinvandring, men vi har problem med den. Framför allt i södra Sverige har vi haft problem med ett överutnyttjande av polsk arbetskraft."
Byggnadsarbetareförbundet Byggnads bedriver just nu en kampanj som många anser förnedrar våra grannar. Byggnads kampanj anses ge signaler om att de kommer hit och tar våra jobb. "Dom finns i Stockholm, Luleå och Skåne". Orden är Byggnadsarbetareförbundets pressekreterare Monica Svärds. "Så länge dom har konstiga namn och åker hem på helgerna har vi inget 'vi' och 'vi'." Byggnads menar att kampanjen handlar om utnyttjandet av människor.
Samtidigt som den svenska regeringen anger en mycket negativ ton angående arbetskraftsinvandring och målar upp hotbilder med begrepp som "social turism" kan det konstateras att svenska byggnadsarbetare och svenska företag har hittat marknader utanför Sverige. De återfinns i många länder i Europa och världen och är välkomna där. Som mest har det funnits ca 10 000 byggnadsarbetare i Norge, främst för att man tjänat mer där än i Sverige.
Det finns yrkesskickliga byggnadsarbetare ute i Europa, och i de länder som blir nya medlemsländer i maj, som borde vara välkomna till Sverige. I ett läge när möjligheterna borde stå i fokus väljer regeringen och statsrådet Lövdén att marknadsföra hotbilder.
Jag vill därför ställa följande frågor till statsrådet Lars-Erik Lövdén:
1. Avser statsrådet att lägga Byggnadsarbetareförbundets syn på arbetskraftsinvandring till grund för politiken?
2. Avser statsrådet att medverka till att begränsa arbetskraftsinvandring till Sverige inom byggsektorn?