den 24 februari
Interpellation 2003/04:320 av Tina Acketoft (fp) till statsrådet Mona Sahlin om sexköpslagen
"Att utveckla den svenska sexköpslagen, samt att göra den känd internationellt, är ett viktigt arbete under mandatperioden. - - -Sexköpslagen har kommit för att stanna." Så skrev Mona Sahlin i en debattartikel i Dagens Nyheter den 7 februari 2004.
Lagen om förbud mot köp av sexuella tjänster från 1999 debatterades flitigt redan innan den trädde i kraft och diskussionen fortsätter än i dag. Utredningen som låg till grund för kvinnofridspropositionen (1997/98:55) kom till slutsatsen att all könshandel borde förbjudas för att uppnå det uppsatta målet. Remissinstanserna var delade. Några tillstyrkte utredningens förslag, andra föreslog kriminalisering enbart av köparen och vissa avstyrkte helt en kriminalisering. Noteras bör att Rikspolisstyrelsen, Socialstyrelsen, Domstolsverket och Justitiekanslern hörde till dem som helt avstyrkte kriminalisering av sexhandel.
I dag upplever många personer inom myndigheter och organisationer där man kommer i kontakt med sexhandel att det inte finns någon möjlighet att ifrågasätta lagens effektivitet och värde. "Sexköpslagen har kommit för att stanna." Detta trots att de få studier som gjorts, bland annat Brottsförebyggande rådets (BRÅ) studie år 2000, konstaterar att det visat sig svårt att kontrollera förbudets efterlevnad när det gäller den dolda prostitutionen och att bevissvårigheterna är den vanligaste anledningen till att utredningar läggs ned. Det faktum att brottet inte har någon målsägande kräver i princip ett erkännande eller en spaningsinsats som gör att man griper förövaren mitt i den sexuella akten och kan bevisa att en ekonomisk transaktion genomförts.
Under 2002 anmäldes 110 brott mot sexköpslagen och av dessa lagfördes 45 personer, varav 24 strafförelägganden, 19 domar i tingsrätt och 2 åtalsunderlåtelser.
BRÅ drar slutsatsen att den öppna gatuprostitutionen möjligen minskat som följd av sexköpslagen, medan den dolda prostitutionen troligtvis har ökat i omfattning. Dessutom framförs ofta åsikten att våldet mot de prostituerade blivit grövre, att människohandel för sexuella ändamål ökat och att den organiserade brottsligheten i dag är starkt kopplad till prostitutionen.
Prostitutionen förändras i takt med att samhället och världen i övrigt förändras. Huruvida någon av de ovan nämnda förändringarna har påverkats av den svenska sexköpslagen är ovisst och för att råda bot på denna okunskap bör en förutsättningslös utvärdering av dagens lag ske. Det gemensamma målet måste vara att på det mest effektiva sättet stoppa handeln, men också skydda och stödja de kvinnor, barn och män som i dag arbetar med att sälja sex.
Vad tänker statsrådet göra för få till stånd en förutsättningslös utvärdering av huruvida sexköpslagen fyllt det syfte som anges i propositionen och av vilka effekter sexköpslagen haft i verkligheten?