den 23 september

Interpellation 2003/04:3 av Kalle Larsson (v) till justitieminister Thomas Bodström om reglerna om upplopp

Respekten och förtroendet för domstolarna, rättssystemet och i förlängningen demokratin bygger på allas likhet inför lagen och att de straff som döms ut är förutsebara, proportionella och välgrundade.

Efter händelserna i Göteborg under toppmötet sommaren 2001 har en diskussion om brottsbalkens regler vad gäller upplopp och våldsamt upplopp väckts. Många av de domar som fallit grundar sig just på denna lagstiftning.

Lagstiftningen har tidigare använts exempelvis när det uppstått bråk vid stora evenemang så som fotbollsderbyn och liknande. Efter Göteborg synes dock praxis när det gäller påföljdsval ha förändrats dramatiskt. De ställningstaganden vad gäller påföljdsvalet som Högsta domstolen gjort vid sin överprövning av några domar visar att lagstiftningen är otydlig och ger ett alltför brett tolkningsutrymme. Misstankar om att politiska hänsyn tagits vid påföljdsvalet gynnar inte tilltron till demokratin.

Vänsterpartiet anser att lagstiftningen i sin formulering är mycket ålderdomlig och att de vägledande förarbetena som finns inte lämpar sig för situationer som kan uppstå i ett modernt samhälle.

Under förra året behandlade justitieutskottet ett yrkande från Vänsterpartiet om en översyn av lagstiftningen om upplopp. Utskottet fattade vid behandlingen beslut om följande text: "Utskottet kan hålla med om att bestämmelserna om upplopp och våldsamt upplopp inte är någon modern lagstiftning. Mot bakgrund bl.a. av händelserna i samband med EU-toppmötet i Göteborg år 2001 utgår utskottet ifrån att regeringen kommer att se över bestämmelserna och tillämpningen av dessa. Utskottet är dock inte för närvarande berett att initiera ett lagstiftningsarbete."

Vid ett besök på polishögskolan i Solna under våren 2003 fick jag information om att utbildningen vad gäller dessa frågor ligger i ett block som kallas "ordningsstörningar och rasistiska brott". Under de sex veckor som man arbetar med dessa frågor är en stor del av utbildningen inriktad på praktiska moment, det vill säga att fysiskt kunna hantera en folkmassa.

Den teoretiska delen handlar givetvis om rekvisiten i lagstiftningen men i övrigt i stort sett bara om att sig lära en del symboler för olika organisationer. Att finna alternativa lösningar utöver våldsanvändande är inte en del av utbildningen.

Mina frågor till justitieministern blir således:

1. Avser ministern att ta initiativ till en översyn av reglerna om upplopp med anledning av att det nu gått två och ett halvt år sedan Göteborgshändelserna och med hänvisning till justitieutskottets uttalande?

2. Avser ministern att ta initiativ till en översyn av polisutbildningen för att även få mer av ickevåldsutbildning när det gäller hantering av demonstrationer och folkmassor i övrigt?