den 13 februari

Interpellation 2003/04:297 av Axel Darvik (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om svenska elevers kunskaper i matematik

Matematiken är ett av de viktigaste ämnena som elever lär sig i skolan. Det är grundläggande för att vårt samhälle över huvud taget ska fungera. Ämnet matematik är otroligt viktigt för att kunna utbilda sig inom det naturvetenskapliga och tekniska området. Naturvetare och tekniker av högsta internationella klass är en mycket viktig välfärdsfaktor. Utan dessa personer kan inte tillväxten ta fart och då får skola, rättsväsende och vården inte sina nödvändiga resurser. Det är därför med stor oro som jag gång efter annan mottar rapporter och skildringar om att kunskaperna i matematik blir allt sämre bland landets elever.

Alltför många av de som lämnar gymnasieskolans mest krävande program, det naturvetenskapliga, har inte tillräckliga kunskaper i matematik för att ha en chans att klara av högre studier på till exempel teknisk högskola. Problemet som jag ser det är att både grundskola och gymnasium försöker stöpa alla elever i en alltför likriktad form. De ambitiösa ges inte tillräcklig stimulans men vad som är mera allvarligt är att de svaga eleverna inte ges möjligheter, tid eller hjälp att komma i fatt när man kommit på efterkälken.

Med utgångspunkt från regeringens proposition Den öppna högskolan har Högskoleverket föreslagit att studenter som söker till lärarutbildningen inte längre ska behöva vara godkända i matematik, inte ens om de ska bli matematiklärare. Detta är ett steg i helt fel riktning. Den skola som socialdemokratin skapat är en grym utslagningsmaskin där individernas olika talanger krossas. Folkpartiet liberalerna har fört fram krav på att inrätta särskild och allmän kurs i matematik på högstadiet. Inför gymnasiet ska man ges möjligheten att välja mellan program som leder fram till en högskoleförberedande, yrkes- eller lärlingsexamen. Kraven och ämnenas inriktning ska naturligtvis anpassas efter vilket program man läser. Det är absurt att alla elever på gymnasiet i dag ska läsa samma matematik oavsett vilken inriktning de valt. Många elever lämnar skolan med ett självförtroende som är kört i botten och ett förakt mot lärandet. Detta är en följd av den likriktade skolan. I en skola som anpassar sig till individen, som ger eleven tid, stimulans och stöd, stärks elevens självförtroende och därmed naturligt lusten att lära.

Jag vill med anledning av vad jag anfört fråga utbildningsministern vilka åtgärder han tänker vidta för att lösa problemet med svenska elevers allt sämre kunskaper i matematik.