den 10 oktober

Interpellation 2003/04:28 av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till justitieminister Thomas Bodström om tullen och brottsbekämpningen

Tullverkets verksamhet kan delas in i två huvuddelar; effektiv handel och brottsbekämpning. Just nu står Tullverket inför stora omstruktureringar och personalnedskärningar. Besparingskraven kommer att drabba alla delar av tullens verksamhet.

Jag anser att Tullverket är en del av rättsväsendet och brottsbekämpningen. Tullens uppdrag gäller både i Sverige och internationellt. Tullen behöver tillföras mer resurser för att på ett bra sätt kunna genomföra sitt uppdrag. Regeringen säger sig vilja satsa på brottsbekämpning och satsar just nu en del resurser på polisen och rättsväsendet @ även om dessa satsningar är långt ifrån tillräckliga. Samtidigt tvingas Tullverket göra stora neddragningar.

Man kan förledas att tro att utvidgningen av EU nästa år kommer att minska "hoten" mot Sverige. Den hotbildsanalys som har gjorts av Tullverket visar dock att det fortfarande behövs tullnärvaro både vid den inre och vid den yttre EU-gränsen under åtskilliga år framöver. Tullen är inte sällan första ledet i bekämpningen av den internationella brottsligheten när det gäller till exempel narkotika- och vapensmuggling. Om man inte ser denna helhet i brottsbekämpningen lär "snålheten bedra visheten". Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.

Mina frågor till Thomas Bodström:

Avser justitieministern att verka för Tullverket som en del av brottsbekämpningen i Sverige?

Har justitieministern gjort någon bedömning av på vilket sätt neddragning av gränsskyddet inom Tullverket kommer att påverka brottsbekämpningen och leda till att brottsbekämpningen i Sverige blir bättre?

Har justitieministern gjort någon bedömning av hur det internationella samarbetet mot den internationellt organiserade brottsligheten kommer att påverkas av att Tullverket tvingas till stora neddragningar av gränsskyddet?