Interpellation 2003/04:263 av Gunnar Nordmark (fp) till statsrådet Pär Nuder om vallokalernas öppethållande
I minst en av landets kommuner har valnämnden i syfte att spara pengar fattat beslut om att begränsa öppethållande av samtliga vallokaler i kommunen under valet till Europaparlamentet den 13 juni 2004.
Det finns tendenser till ett sjunkande valdeltagande i de allmänna valen och vid föregående val till Europaparlamentet var valdeltagandet endast 39 %. Bland annat därför har regeringen avsatt 11 miljoner kronor för att höja valdeltagandet i kommande Europaparlamentsval. Mot denna bakgrund är det anmärkningsvärt att det finns kommuner som, av ekonomiska skäl, inskränker den tid då det ges möjlighet för kommunens invånare att utöva sin medborgerliga fri och rättighet att rösta.
I vallagens 10 kap. 1 § står:
"En vallokal ska . vid val till Europaparlamentet . hållas öppen för röstning mellan kl. 8 och 21. Om väljarna i distriktet ändå får tillräckligt bra möjligheter att rösta, får valnämnden bestämma att vallokalen i ett visst valdistrikt ska vara öppen för röstning under kortare tid."
Representanter för valmyndigheten har konstaterat att även om inga formella hinder föreligger för en kommun om att bestämma om vallokalers öppettider så har regeringen betonat att samma villkor ska gälla vid EU-valet som vid vanliga svenska val. Enligt valmyndigheten strider det mot vallagens anda att under ett antal timmar stänga samtliga vallokaler i en kommun. Demokratiminister Mona Sahlin har hävdat att det strider mot lagen.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Pär Nuder vilka åtgärder han avser att vidta för att det i framtiden inte ska vara möjligt att begränsa öppettiderna i samtliga vallokaler i en kommun av de skäl och på det sätt som beskrivits ovan.