den 26 januari
Interpellation 2003/04:246 av Sofia Larsen (c) till utbildningsminister Thomas Östros om åtgärder inom skolan för att förebygga brott och förstärkning av samhällets värdegrund
Den senaste tiden har en mängd förfärliga brott fäst vår uppmärksamhet på problemen för det svenska samhället att förebygga och förhindra att ungdomar fastnar i kriminalitet och våldsamhet. Mord och dråp är de mest spektakulära uttrycken för våld i stort, i form av misshandel, kvinnofridsbrott och rån.
Gemensamt för många av de lösningar som presenterats är att de handlat om strängare straff för vissa brott och fler poliser för att klara upp brotten. Det är givetvis en angelägen åtgärd som Centerpartiet länge har förordat. Emellertid löser det inte det grundläggande problemet: Att så pass många saknar normala spärrar mot att använda våld.
En strategi för att på sikt minska brottsligheten måste gå till roten med det onda och redan tidigt identifiera ungdomar som riskerar att hamna snett senare i livet för att kunna sätta in insatser och behandling. Samhället måste också hos våra ungdomar ge tydliga signaler om rätt och fel samt värna vår gemensamma värdegrund om respekt för andras liv, deras egendom och integritet. Beskedet från samhället måste vara tydligt: Den småskaliga brottslighet som finns i vandalisering, kränkning av flickor i skolan och småstölder kommer inte att tolereras.
Det är uppenbart att det krävs mer än insatser för att stärka polis och rättsväsende. Att förändra normer och värderingar hos ungdomar förutsätter breda insatser på många områden. Hela samhället måste engageras i ett sådant arbete, där engagemanget för våra unga görs till en gemensam angelägenhet för familjen och flera offentliga aktörer och där arbetet överskrider traditionella gränser mellan polis, rättsväsende, skola, socialtjänst och familjepolitik.
För att redan tidigt kunna göra insatser för ungdomar i riskzonen spelar givetvis skolan en alltigenom avgörande roll. Ett väl fungerande samarbete med föräldrar, sociala myndigheter och rättsväsende kan vara avgörande för att tidigt komma till rätta med problem som i vuxen ålder kan leda till att man drabbas med full kraft av rättssamhället. Engagerade lärare, rektorer och kuratorer måste ges den faktiska möjligheten att hjälpa.
Jag vill därför fråga utbildningsministern:
1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stärka en gemensam värdegrund om respekt för andras liv, egendom och integritet i skolan?
2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för öka skolans möjligheter att genom tidiga insatser förebygga brottslighet?
3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att underlätta samverkan mellan socialtjänst, polis och skola?