den 22 januari

Interpellation 2003/04:238 av Ulf Sjösten (m) till justitieminister Thomas Bodström om en fjärde polishögskola i Sverige

Ingen har kunnat undgå den senaste tidens rubriker om obegripliga och brutala våldsbrott som drabbar alltfler människor i vårt land. Dessa grova våldsbrott utgör extrema exempel på vad som kan hända när viktiga delar av samhällsskyddet tillåts att försvinna. Följden blir att människors trygghet i vardagen blir allt sämre.

Problemen med ett rättsväsende på reträtt är dock bredare än de många braskande tidningsrubrikerna. Vanliga människor känner ofta att rättsväsendet inte förmår att skydda dem, eller hjälpa dem när brott begåtts. Det kan gälla allvarliga brott mot liv och hälsa men också brott i vardagen, de som drabbar så många av oss @ bostadsinbrott, bil- och cykelstölder, som alla i sig innebär en kränkning av den drabbades integritet.

Ett kraftigt ökat droganvändande bland unga människor skapar många brott men leder också många in i ett missbruksbeteende som de aldrig förmår att bryta.

Många talar i dag om vikten av att öka antalet poliser i Sverige. Vid utgången av 2002 fanns det på papperet 16 149 poliser i Sverige. Drygt 50 % av dessa poliser är över 45 år och många äldre poliser måste arbeta dygnets alla timmar på grund av personalbrist. Det har inneburit att sjukfrånvaro och ohälsa har blivit ett allt större problem inom poliskåren. Det är framförallt långtidssjukskrivningarna som svarar för ökningen av sjukfrånvaron, som 2002 i genomsnitt uppgår till 3,5 veckor per arbetstagare. Detta motsvarar 1 500 årsarbetskrafter.

Detta tillsammans med förtida pensioneringar och tvånget för polispersonal att utföra andra arbetsuppgifter än de rent polisiära gör att antalet poliser i aktiv polisiär tjänst är långt mindre än det officiellt angivna antalet.

Till detta kommer att flera polisdistrikt saknar medel för att driva sin verksamhet på dagens nivå, vilket rimligtvis kommer att påverka möjligheten till nyanställning av polispersonal även om personalen var tillgänglig.

År 1999 och 2000 minskade antalet poliser i Sverige med 228 respektive 112 för att åren 2001 och 2002 öka med 31 respektive 29.

Nettoökningen av antalet poliser är osäker och har hittills varit ytterst begränsad. Som tidigare sagts är polispersonalen åldrad och stora pensionsavgångar väntar. Därmed kommer utbildningskapacitet för polisutbildningen i fokus.

Mycket tyder på att det kommer att behövas ytterligare en polishögskola i Sverige förutom de befintliga i Solna, Umeå och Växjö för att under en överblickbar framtid kunna bygga upp den svenska poliskåren.

En fjärde polishögskola bör placeras inom Västra Götalands polisdistrikt, där rekryteringsunderlaget och tillgången på polisiär lärarkapacitet är mycket goda.

Jag vill ställa följande frågor:

1. Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att öka utbildningskapaciteten för poliser i Sverige ?

2. I vilken del av Sverige bedömer ministern att en fjärde polishögskola kommer att placeras ?