den 10 oktober

Interpellation 2003/04:23 av Yvonne Ruwaida (mp) till utrikesminister Laila Freivalds om Irak

Saddam Husseins regim är borta. Trots att det har gått snart ett halvt år sedan den forna regimen föll är det varken stabilt eller fred i Irak. Huvuddelen av stridigheterna riktar sig nu mot ockupationsmakten USA. Det senaste halvårets oroligheter och instabilitet i Irak är en produkt av att USA vägrar lämna Irak, nu efter Saddam Husseins fall, och överlämna makten till Irakierna själva. Många irakier som utländska politiska analytiker gör bedömningen att oroligheterna och stridigheter kommer att avta radikalt om koalitionens styrkor ersattes med FN-styrkor.

Sedan ett par månader tillbaka finns det ett styrande råd i Irak. Dess roll är att fram till dess att Irak får en regering och konstitution och att demokratiska val anordnas, få ett ord med i laget i styrandet av Irak. Det är angeläget att rådet får internationellt stöd, inte minst för att öka rådets inflytande och självständighet.

En annan viktig åtgärd för att normalisera läget i Irak är att så många länder som möjligt snarast återigen öppnar sina ambassader i Irak. För svenskt vidkommande är det viktigt att även öppna ett konsulat i Irakiska Kurdistan; inte minst för att tiotusentals kurder från den regionen nu är bosatta i Sverige vilket har lett till att kontakterna och utbytet med irakiska Kurdistan nu är mycket intensiva.

Ett viktigt element i etablerandet av en demokrati i Irak är att det nya Irak vilar på demokratiska principer och ett erkännande av folkrätten. Det kurdiska folket i irakiska Kurdistan har genom sitt parlament deklarerat att det federativa styrelseskicket, där kurderna åtnjuter ett självbestämmande i många viktiga frågor, är det styrelseskick som de i dagsläget ser som det mest legitima. Många irakiska partier och organisationer har visat respekt för den ståndpunkten. Utsikterna för att ett sådant styrelseskick blir det som det nya Irak vilar på är därför ganska stora.

Med anledning av ovanstående har jag följande frågor till utrikesminister Laila Freivalds:

Hur avser utrikesministern att agera för att FN-styrkor snarast möjligt ersätter koalitionens styrkor?

Hur avser utrikesministern att agera för att stödja det styrande rådet i Irak?

Hur kan utrikesministern agera för att inbjuda rådet till Sverige för att visa stöd och föra en dialog om Iraks framtid?

Hur avser utrikesministern att agera för att den svenska ambassaden snarast öppnas i Irak?

Hur avser utrikesministern att agera för att bidra till etablerandet av ett svenskt konsulat i irakiska Kurdistan?

Hur avser utrikesministern att agera för att stödja det federativa systemet som grund för relationerna mellan irakiska Kurdistan och centralmakten i Irak?