Interpellation 2003/04:225 av Nina Lundström (fp) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om ökad tillväxt i Stockholmsregionen
Krisen i Stockholm fortsätter i snabb takt och Sveriges tillväxtmotor har uppenbara problem. Stockholms utveckling har debatterats i riksdagen flertalet gånger och ansvariga statsråd har gett uttryck för att ha förståelse för de problem som finns i huvudstadsregionen. Men ingenting händer. För första gången på tio år finns ett negativt flyttnetto i Stockholm till övriga landet. Ca 350 000 personer, eller mer än ett helt Malmö, överväger att flytta från Stockholms län. Stockholm har varit magnet för ungdomar och andra. Många ungdomar har flyttat till Stockholm inte minst för att studera och rekryteringen till universitet och högskolor påverkas nu negativt eftersom det inte finns tillräckligt med bostäder.
Enligt en undersökning som presenterats i dagstidningar i dag övervägde var femte invånare i länet förra året att lämna Stockholmsregionen. I åldersgruppen 18@35 år funderade var tredje stockholmare på att flytta vidare. Det är främst bostadsbristen som skrämmer bort länets invånare (19 %). I åldersgruppen 18@34 år var siffran så hög som 31 %. I gruppen 35@54 år svarade 19 % att de tänkt sig att flytta vidare.
Andra faktorer som anges som skäl är fastighetsskatten, trängseln i väg- och kollektivtrafiken samt höjda kommunal- och landstingsskatter, kriminaliteten och det hårda trycket på barnomsorgen.
Dagens undersökning är en av flera i raden av larmrapporter. Hösten 2002 presenterade Stockholms handelskammare en annan undersökning som visade att 17 % av länets företag övervägt att flytta sin verksamhet till andra delar av landet. Bostadsbrist, framkomlighetsproblem men även det höga skattetrycket i Stockholm var de främsta faktorerna för en eventuell flytt.
Tillväxten i Stockholm spelar en mycket stor roll för utvecklingen i hela Sverige. Trots att det råder hög arbetslöshet har Stockholmsföretagen svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Bristerna på bostadsmarknaden måste få en lösning. Bristen på bostadspolitik är akut och det som åstadkommits så långt är ett stort misslyckande. Utjämningssystemet ökar problemen genom att det är tillväxtfientligt och slår undan fötterna för kommuner och landstinget. Det är dyrt att bo i Stockholmområdet sett till bostadspriser och pålagor som fastighetsskatten. Trafiksituationen är ett problem och en riksangelägenhet.
Problemen är välkända och regeringen har möjlighet att vidta en rad åtgärder för att främja tillväxten i huvudstadsregionen både vad gäller bostadspolitiken, trafiksituationen och skattesystemet.
Min fråga till kommun- och bostadsminister Lars-Erik Lövdén är:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Stockholmsområdet också ska ges en rimlig chans att utvecklas positivt och därigenom få en ökad tillväxt både regionalt och i landet i övrigt?