den 9 januari
Interpellation 2003/04:222 av Erling Wälivaara (kd) till försvarsminister Leni Björklund om utlandsstyrkan
Enligt en Temoundersökning, gjord den 4@14 december 2003, framgår att 64 % av officerarna under sin utlandstjänstgöring mått dåligt och fruktat för sitt eget eller sina kollegors liv och lem. Undersökningen omfattade 402 officerare. Drygt en fjärdedel, 28 %, av officerarna har efter tiden i utlandsstyrkan fått reaktioner som mardrömmar, huvudvärk och koncentrationssvårigheter.
Samtidigt är missnöjet stort bland officerarna över villkoren vid tjänstgöring utomlands. Det handlar bland annat om Försvarsmaktens bristande insatser för arbetsmiljön i utlandsstyrkan. En stor andel anger också att de ekonomiska villkoren som erbjuds vid utlandstjänstgöringen inte är tillräcklig kompensation för den uppoffring det innebär att tjänstgöra i utlandsstyrkan. Av de tillfrågade kräver 88 % att stödet till den egna familjen förbättras under tjänstgöringstiden.
Försäkringsskyddet behöver också förbättras eftersom de försäkringar som tecknas hemma inte gäller i krigsdrabbade områden.
Riksdagen har beslutat att tjänstgöring i utlandsstyrkan ska vara obligatorisk för officerare. Detta för att säkerställa att Sverige alltid kan ställa upp med personal.
Varje år inställer sig ca 302 officerare för utlandstjänstgöring både i fredsbevarande- och fredsframtvingande insatser. Utlandstjänstgöring är för de flesta officerare en självklarhet. Många av officerarna har en gedigen erfarenhet av utlandstjänstgöring och flera av dem har tjänstgjort utomlands vid ett flertal tillfällen.
Vid alla tillfällen som regering och riksdag fattat beslut om svenskt internationellt deltagande har officerarna lojalt ställt upp. Nu måste ansvariga inom regering och riksdag ta sin del av ansvaret.
Vi ansvariga politiker med försvarsministern i spetsen kan inte längre hävda att villkoren för de anställda i utlandsstyrkan är en fråga för enbart arbetsmarknadens parter. Riksdagen har genom att tvinga alla officerare att tjänstgöra utomlands indirekt tagit på sig ett arbetsgivaransvar för de människor som ställer upp och verkställer Sveriges utrikes- och säkerhetspolitiska åtaganden internationellt.
Vilka åtgärder avser försvarsministern att vidta för att förbättra situationen för personalen i utlandsstyrkan?