den 17 december

Interpellation 2003/04:212 av tredje vice talman Helena Höij (kd) till socialminister Lars Engqvist om brott mot äldre

I Söderort i Stockholm inkommer över 200 brottsanmälningar mot gamla varje år. Situationen är liknande i andra delar av landet. Det handlar om alltifrån vanvård till förskingring. Problemet är att det är svårt att bevisa vad som skett. I de allra flesta fall kan brott inte styrkas och åklagaren lägger ned förundersökningen. Detta kan inte accepteras.

Det är samhällets ansvar att se till att alla människor kan åldras med värdighet och i trygghet. Gamla människor i det svenska samhället är, många gånger, utlämnade till vård av personer de inte känner eller valt själva. I många sammanhang kan man kalla de gamla för skyddslösa. Det finns till exempel inga kontroller av de människor som börjar arbeta inom äldreomsorgen, likt de som finns för att få arbeta inom barnomsorgen.

Kristdemokraterna anser att det måste till någon form av personalkontroll för dem som ska arbeta med äldre människor i likhet med den personalkontroll som redan finns för de som söker anställning i barnomsorgen. Det finns personer som hittat sin brottsliga nisch när det gäller att utföra brott mot äldre.

Det är viktigt att understryka att det är en liten grupp som begår dessa brott, men att det drabbar många. De som begår brotten gömmer sig bakom verksamheten och sina arbetskamrater. De som arbetar inom äldreomsorgen gör ett viktigt arbete som vi behöver uppvärdera, och vi kan inte låta ett fåtal sprida oro och misstänksamhet, vilket i sin tur kan leda till misstämning och dålig arbetsmiljö.

Under senare tid har det införts personalkontroll av de människor som arbetar inom barnomsorg och förskola. Kristdemokraterna menar att det är rimligt att det också finns någon form av personalkontroll av dem som söker tjänster inom vård och äldreomsorg. Kristdemokraterna menar att samhället måste skapa förutsättningar för att människor ska kunna åldras under trygghet och värdiga former. Respekten för alla människors lika och okränkbara värde måste upprätthållas under hela livscykeln. Därför vill vi införa en form av personalkontroll inom vård och äldreomsorg i likhet med den som finns för förskola.

Med bakgrund till det ovan sagda vill jag ställa följande fråga:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att en personalkontroll i likhet med den som finns i barnomsorgen också införs för dem som söker anställning inom vården och äldreomsorgen?