den 16 december

Interpellation 2003/04:210 av Nils Oskar Nilsson (m) till utrikesminister Laila Freivalds om ett fritt Libanon

Antalet libaneser med ursprungligt och verifierat libanesiskt medborgarskap i Sverige uppgår i dag till ca 4 000 med permanent uppehållstillstånd och ofta svenskt medborgarskap. Sammanlagt har mer än 1,3 miljoner libaneser lämnat hemlandet.

Orsaken till att dessa människor flytt från sitt hemland Libanon var tidigare inbördeskriget men därefter den syriska militära närvaron, vilken närmast kan betecknas som en ockupation. Det tidigare fria och självständiga Libanon utgör i realiteten ett syriskt lydrike. Syriens militära närvaro innebär en påtaglig begränsning av landets självständighet och möjlighet till en demokratisk utveckling.

Libanon har demokratiska traditioner, som gör att landet skulle kunna bli en parlamentarisk demokrati med representation för politiska partier samt för olika etniska och religiösa grupper genom fria och allmänna val. Det finns också goda förutsättningar för en positiv utveckling av de mänskliga rättigheterna om ockupationen upphör.

Libanon ingår inte i det USA-ledda säkerhetssystem, som garanterar territoriell integritet i Mellanöstern. Trots detta torde även Libanon nu kunna känna en ökad trygghet mot angrepp tack vare utvecklingen i Irak.

En demokratisk utveckling i arabvärlden kan underlättas av EU:s Medelhavspolitik, som innebär att alla Medelhavets kustländer erbjuds ett partnerskap med EU omfattande såväl frihandel som försök att stödja demokrati och mänskliga rättigheter.

Det föreligger således såväl historiska som aktuella förutsättningar för en positiv utveckling av demokrati och mänskliga rättigheter i Libanon. Det kräver dock att den syriska ockupationen av landet upphör.

Avser utrikesministern att verka för att den syriska ockupationen av Libanon upphör och i så fall hur bedömer utrikesministern att Sverige och EU ska verka för detta så att en demokratisk utveckling i landet snarast kan påbörjas?