den 9 december

Interpellation 2003/04:187 av Roger Tiefensee (c) till finansminister Bosse Ringholm om skattebefrielse för allmännyttiga fonder och stiftelser

Öppnar dagens regler om när allmännyttiga fonder och stiftelser kan skattebefrias för godtycke?

Ja, mot bakgrund av den senaste tidens tillämpning av regelverket är det uppenbart. Vad annat kan man säga när Right Livelihood-stiftelsen, efter en över tio år lång prövning, först får avslag på att föras in i inkomstskattelagens katalog över stiftelser och andra subjekt som är skattebefriade för inkomster ej härrörande från fastigheter. När samma stiftelses skattebefrielse enligt de allmänna reglerna sedan ifrågasätts av Skattemyndigheten med motivationen att Right Livelihood-priset delats ut till pristagare som inte uppfyller kriterierna för skattebefrielse. När Stiftelsen Framtidens Kultur drar tillbaka sin ansökan om att föras in i inkomstskattelagens katalog för skattebefrielse eftersom den byråkratiska ansökningsprocessen tog för lång tid samtidigt som regeringen snabbehandlat införandet av Anna Lindhs minnesfond i samma katalog.

Anna Lindhs minnesfond stiftades kort efter Anna Lindhs frånfälle och har som uppgift att "genom bidrag till enskilda, i första hand barn, ungdomar och kvinnor, samt till organisationer, nationellt och internationellt verka mot alla former av våld, för demokrati och mänskliga rättigheter samt en hållbar utveckling för ett gott liv". Jag menar att fondens syfte är gott och det är positivt att hedra Anna Lindhs minne genom att föra in fonden i inkomstskattelagens katalog över stiftelser och andra subjekt som är skattebefriade för inkomster ej härrörande från fastigheter. Samtidigt är jag övertygad om att Anna Lindhs minnesfond skulle få samma skattebefrielse genom tillämpning av de allmänna reglerna.

I inkomstskattelagens 7 kap. regleras för när stiftelser, ideella föreningar, registrerade trossamfund och andra juridiska personer har skattebefrielse eller begränsad skattskyldighet.

I 4 § regleras exempelvis att en stiftelse ska uppfylla något av sex olika ändamålskrav för att betraktas som allmännyttig och få begränsad skattskyldighet. De sex ändamålskraven är att: främja vård och uppfostran av barn, lämna bidrag för undervisning eller utbildning, bedriva hjälpverksamhet bland behövande, främja vetenskaplig forskning, främja nordiskt samarbete, eller stärka Sveriges försvar under samverkan med militär eller annan myndighet.

När man läser dessa ändamålskrav är det tydligt att lagstiftningen är gammal. Ändamål som fred, miljö och internationellt samarbete borde finnas med för att återspegla vad som i dag betraktas som allmännyttigt. I och med att ändamålskraven inte är uppdaterade leder det till konstigheter som att Right Livelihood-stiftelsen inte betraktas som allmännyttig eller att arbete med fred, miljö och internationellt samarbete endast förbehålls stiftelser som kommer in i katalogen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Bosse Ringholm:

1. Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att hanteringen av skattebefrielse för allmännyttiga fonder och stiftelser inte blir godtycklig?

2. Vilka åtgärder avser finansministern att vidta för att uppdatera ändamålskraven för vilken typ av stiftelser som ska kunna få begränsad skattskyldighet?