den 4 december

Interpellation 2003/04:183 av Nina Lundström (fp) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om inomhusmiljö

Byggskandaler med mögel- och fuktskador har uppstått upprepade gånger under årens lopp. Flytspackelproblemen stod i fokus i början på 1990-talet, de senaste åren har misslyckanden i inomhusmiljön bland annat beskrivits avseende Moderna Museet och bostadsprojekt i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Inomhusmiljön har hamnat i fokus genom att människor som vistas i dessa miljöer blir sjuka eller känner oro för att detta ska ske. Människor riskerar sin hälsa. Inomhusmiljöer påverkar oss i hög utsträckning genom att vi tillbringar 95 % av vår tid i olika inomhusmiljöer såsom bostad och arbete.

Fukt är boven i dramat i många exempel med så kallade sjuka hus. Inget material tål att ligga fuktigt utan att det sker kemiska förändringar av materialet. Forskningen har påtalat detta under lång tid. Flytspackelproblem, sönderfall av PVC-mattor med fler exempel har sin grund i fuktproblem. Men nu har man också från forskningen börjat uppmärksamma andra faktorer, som ventilationssystemen, som kan påverka uppkomsten av inomhusproblem. Det är viktigt för framtiden att fler tänkbara källor för inomhusproblem kan identifieras. Forskningen har en mycket viktig roll att spela. Det finns behov av riktad forskning för att ta fram metoder för hur man ska hitta källor till problemen med inomhusmiljöer. Trots att vi i dag vet hur viktig inomhusmiljön är, är det uppenbarligen svårt att hitta finansiering för forskningen gällande inomhusmiljöer. Det bostadspolitiska målet innefattar i dag ett mål om långsiktigt hållbara miljöer:

"Målet med bostadspolitiken är att alla ges förutsättningar att leva i goda bostäder till rimliga kostnader och i en stimulerande och trygg miljö inom långsiktigt hållbara ramar. Boende- och bebyggelsemiljön skall bidra till jämlika och värdiga levnadsförhållanden och särskilt främja en god uppväxt för barn- och ungdomar. Vid planering, byggande och förvaltning skall en ekologisk, ekonomisk och socialt hållbar utveckling vara grund för verksamheten".

Verkligheten tyder på att det finns knappa, eller rättare sagt obefintliga, resurser att tillgå för att öka denna forskning och därigenom kunskapen kring källor för problem i inomhusmiljöer.

Jag vill fråga statsrådet Lövdén följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet Lövdén att vidta för att främja forskningen kring problemen med sjuka hus och problemkällor i inomhusmiljöer?