den 3 december

Interpellation 2003/04:181 av Siv Holma (v) till utbildningsminister Thomas Östros om utbildning och forskning om nationella minoriteter

I proposition 1998/99:143 Nationella minoriteter i Sverige tar man upp vilka åtgärder som behöver vidtas för att vi ska leva upp till innehållet i Europarådets konventioner om nationella minoriteters rättigheter. Här framförs bland annat att det bör anges i läroplanen för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo 94) respektive de frivilliga skolformerna (Lpf 94) att eleverna ska ges kunskap om minoritetsspråken och om de nationella minoriteternas kultur, religion och historia.

Dessutom sägs att det är väsentligt att universitetsutbildning och forskning i minoritetsspråk och om de nationella minoriteterna fortsätter och kan utvecklas samt att folkbildningsrådet bör beakta huruvida folkhögskolorna och studieförbunden riktar sig också till personer som tillhör minoriteterna.

De nationella minoriteterna i vårt land har de senaste årtiondena genomgått en fas av kraftigt ökande självkänsla och medvetenhet om den egna kulturen och den egna historien. Här kommer kraven på uppföljning av riksdagsbesluten i hög grad från befolkningsgrupperna själva.

När det gäller majoritetsbefolkningens rättigheter att få kunskap om minoriteternas kultur och historia saknas motsvarande opinionstryck, eftersom kunskaperna oftast är så dåliga att man inte ens vet vad man saknar.

Sveriges Radio och Sveriges Television gör enstaka program som förtjänstfullt tar upp dessa frågor. Men den enda institution i landet som når alla barn är skolan. Därför är det oerhört viktigt att kravet på kunskap om minoriteterna snarast förs in i läroplanerna så som propositionstexten förutser.

I Sverige finns efter ratificeringen av Europarådets konventioner fem nationella minoritetsspråk och ett majoritetsspråk, samtliga knutna till sina egna traditioner och sin egen kultur. Tillsammans ska vi utgöra en helhet. Detta är omöjligt om inte alla sex har kunskaper även om de övriga fem.

Samer och tornedalingar har, ofta under förnedrande former, fått lära sig de svenska traditionerna och namnen på de svenska kungarna. Man har tvingat dem att kalla svenskan för modersmålet. Nu har vi lämnat den epoken bakom oss. Det finns mycket att hämta igen och gottgöra @ och det finns en stor rikedom av kultur i landet som vare sig majoritetsbefolkningen eller de olika minoritetsbefolkningarna ska behöva gå miste om.

Jag vill fråga utbildningsministern:

1. Är ministern beredd att vidta åtgärder för att tillgodose propositionstextens krav på att kunskap om minoriteterna snarast införs i läroplanen för det obligatoriska skolväsendet, förskolan och fritidshemmet?

2. Är ministern beredd att vidta några åtgärder för att tillgodose kraven på universitetsutbildning och forskning i minoritetsspråk och om minoriteterna?

3. Är ministern beredd att verka för att sprida kunskapen om minoriteterna inom minoritets- och majoritetsbefolkningen?

4. Kommer ministern att vidta några åtgärder beträffande minoriteternas tillgång till folkbildning?