den 3 december

Interpellation 2003/04:180 av Christina Berlin (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om Campus Telge

Campus Telge i Södertälje som består av KTH och Södertörns högskola har tillsammans med de övriga "noderna" Flemingsberg och Haninge en stor betydelse för utvecklingen på Södertörn. Inte minst då det gäller att höja den andel av ungdomar som går vidare till högre studier. Den andelen är mycket låg på Södertörn. I riket som helhet hade 18 % av invånarna i åldern 25@64 år högre utbildning 2002. Det kan jämföras med 11 % för Nykvarn och Nynäshamn, 12 % för Haninge, 13 % för Botkyrka, 15 % för Södertälje, 17 % för Tyresö och Huddinge och 18 % för Salem. I Stockholms län som helhet hade 25 % högre utbildning 2002.

Etableringen av Södertörns högskola har visat att närheten till högskolan har mycket stor betydelse för elever med invandrarbakgrund, inte minst i Södertälje. Under de sju år som gått sedan starten har högskolan utvecklats i snabb takt. Antalet program och fristående kurser har ökat kontinuerligt liksom antalet studenter. Numera finns också en mycket omfattande forskning. Detta är ett tydligt bevis på att satsningen på en högskola på Södertörn var rätt och att högskolan fyller ett stort behov.

Kommunerna har också gjort betydande investeringar och byggt upp en infrastruktur, som stärker högskolans attraktionskraft och möjlighet att expandera. I såväl Södertälje som Huddinge och Haninge har kommunerna byggt studentbostäder. I Södertälje och Haninge har inte någon student vare sig under 2002 eller 2003 blivit hänvisad till boende i annan kommun på grund av bristen på studentbostäder.

På Campus Telge har KTH:s maskiningenjörsutbildning genomgått en stor omvandling. För tre år sedan hade man sju(!) sökande till den klassiska maskiningenjörsutbildningen, som då hette högskoleingenjör i maskinteknik 120 poäng. I dag finns det 103 studenter i åk 1 som numera läser och har sökt till inriktningarna innovation och design och industriell ekonomi och produktion. Studenterna har möjlighet att välja "hårda ingångar" mot konstruktion eller produktion eller "mjuka utgångar" mot industridesign eller ekonomistyrning. På innovation och design finns det i dag 44 % "tjejer"!

Man hävdar från högskolan att det är inte fel på tjejerna, när de inte söker tekniska utbildningar, utan att det är fel på utbildningarna som inte förmått fånga motiven till att man ska studera teknik. Det vill säga det mänskliga/samhälleliga perspektivet och vetskapen om att en ingenjör i dag är en mycket kommunicerande varelse i komplexa system där egenskaper som kommunikation, ledarskap och utveckling är viktiga delkomponenter.

På Campus Telge håller man i dag på att tillsammans med Lärarhögskolan i Stockholm och Södertörns högskola bygga två nya lärarutbildningar för lärare inom design och teknik på grundskole- och gymnasienivå. Den första utbildningen startar på Campus Telge till hösten 2004.

Hela Södertörns högskolas ekonomiska situation är besvärlig. Den ekonomiska osäkerheten är mycket stor. Detta beror på att universitetsansökan som lämnades för två år sedan ännu ej behandlats av regeringen.

Så länge högskolan inte har sina ekonomiska villkor klara är situationen svår att hantera.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande frågor till utbildningsministern:

1. Vad avser ministern att göra för att säkra Campus Telges framtid?

2. När avser ministern att behandla Södertörns högskolas universitetsansökan?