den 2 oktober

Interpellation 2003/04:18 av Lars Ohly (v) till tf. utrikesminister Jan O Karlsson om situationen i Bolivia

Situationen i Bolivia har under flera år varit orolig. Motsättningarna har under de senaste åren blivit allt djupare mellan landets landsbygdsbefolkning och regeringen, som vägrat att ha en öppen dialog med landets opposition inom bondeorganisationer, fackliga organisationer och politiska partier såsom bland annat MAS (Movimiento al Socialismo), vilka krävt jordreformer, utbyggnad av infrastrukturen, privatiseringen av landets vatten- och gastillgångar och den nyliberala politik som påtvingas Bolivia genom ALCA.

Oppositionen har tidigare tvingat regeringen att tveka i sitt beslut att privatisera vattentillgångarna, men på allra sista tiden har regeringen i stället beslutat att exportera gas till USA via Chile @ något som väckt våldsam kritik hos den bolivianska befolkningen. Denna kritik har tagit formen av stora manifestationer och demonstrationer. Bönder och lantarbetare har blockerat motorvägar i Anderna.

Regeringen har svarat på dessa manifestationer med att ta till våld. Polis och militär har sänts till de områden där demonstrationer och manifestationer ägt rum. Fram till den 1 oktober år 2000 har militär och polis dödat sju människor och allvarligt sårat ett trettiotal bönder.

Demonstrationerna och manifestationerna har spritt sig till alla större städer och till stora delar av landsbygden. Sedan tre veckor fortsätter oroligheterna i Yungas, Achacachi, Chapare, Santa Cruz, La Paz. Protesterna i Achacachi leds av Felippe Quispe som brukar kallas el Mallcu. Han har mobiliserat 40 000 bönder mot presidenten Sanchez de Losadas militära och polisiära styrkor.

Evo Morales leder i Cochabamba i Chapare mer än 20 000 bönder. Bolivianska LO:s (COB) ordförande Jaime Solares varnar för ytterligare demonstrationer och manifestationer, medan regeringen förbereder sina styrkor för att gå till angrepp mot bönder och arbetare.

USA är djupt inblandat i konflikten och stöder regeringen. President Bushs sände Otto Reich har givit den bolivianska regeringen sitt fulla stöd när det gäller de åtgärder den vidtagit. Samtidigt har den bolivianska regeringen fått 63 miljoner dollar i bistånd. En stor del av detta bistånd kommer att gå till den bolivianska armén och polisen. En annan del kommer att användas till att premiera ledande personer inom den bolivianska regeringsadministrationen.

Den arrogans som regeringskoalitionen och dess partier uppvisar gentemot böndernas och arbetarnas krav hotar att driva Bolivia in i ett nytt inbördeskrig med åtföljande omfattande brott mot mänskliga rättigheter.

Jag vill fråga utrikesministern:

1. Vad avser utrikesministern att göra när det gäller USA:s inblandning i Bolivias inre angelägenheter?

2. Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att sätta stopp för den brutala politik som Sanches de Losadas regering bedriver gentemot Bolivias fattiga arbetare och bönder?