den 2 december

Interpellation 2003/04:175 av Cecilia Wigström (fp) till statsrådet Carin Jämtin om situationen i Vitryssland

Vitryssland är den enda kvarvarande diktaturen i Europa. Sedan våren 2003 har den vitryska regimen ytterligare stärkt det politiska greppet om samhället. Detta har bland annat tagit sig uttryck i att alla arbetsplatser numera måste ha en ansvarig för "statens ideologi" och icke-statliga organisationer har utsatts för en kampanj av den vitryska regimen med syfte att underminera och tysta organisationernas aktiviteter. Flera ideella organisationer och oberoende massmedier har stängts till följd av rättsprocesser med klara politiska företecken, där åtalspunkterna minst sagt varit absurda och i sammanhanget ovidkommande. Under sommaren och hösten har flera människorättsorganisationer stängts. De är de största och mest inflytelserika organisationerna i sitt slag som framförallt varit måltavlor för regeringens kampanj.

Vjasna är namnet på Vitrysslands främsta människorättsorganisation. Den 28 oktober stängdes denna organisation av de vitryska myndigheterna, efter ett beslut i Högsta domstolen. Dessförinnan stoppades även verksamheten i en annan ledande MR-organisation, Legal Assistance to the Population, vilken bland annat varit aktiv i efterforskningarna om fall av "försvunna" oppositionella. En tredje organisation, Independent Society for Legal Research, har överklagat beslut om stängning. Den vitryska Helsingforskommittén har fått en varning av myndigheterna; ytterligare en varning inom ett år så stängs också den organisationen. OSSE, som bevakar situationen, har inga exakta uppgifter på hur många organisationer som stängts, men uppskattar antalet till så många som 10@15 stycken. Emellertid befarar man att fler, mer okända föreningar på landsbygden gått samma öde till mötes.

Regimens nya offensiv sträcker sig också till att omfatta press och medier. I somras hindrades exempelvis utgivningen av den viktiga oppositionstidningen Belarusska Novaja Gazeta, under en period av tre månader. Regeringen har också tagit initiativ till en ny medielagstiftning. Det är dock osäkert vad den kommer att innehålla.

Exemplen ovan är endast ett fåtal uttryck för att utvecklingen i Vitryssland går åt helt fel håll. Lukasjenkos snara dras åt kring befolkningen. Den 23 november åkte jag till Beloziorsk för att följa fyllnadsvalet i den enda kommun som sedan mars i år haft demokrater i majoritet i stadsfullmäktige. Demokratiska kandidater hade tvingats dra tillbaka sina kandidaturer och hemlighetsmakeriet på valdagen var totalt. Regimen, inte folket, bestämde valresultatet. Nu finns det inte längre en enda kommun där inte Lukasjenko har fullständig kontroll. Dagen före valet bildades ett liberalt parti i Vitryssland, Progressiva Frihetspartiet. Frågan är om regimen kommer tillåta dem att registrera sig.

Demokratistöd till svenska enskilda organisationer

Vad Vitryssland behöver i det här läget är ökade satsningar på demokratiutveckling. I stället riskerar det motsatta att ske. Från och med den 24 januari nästa år försämras villkoren för det svenska demokratibiståndet till Vitryssland efter ett beslut av Sida i mars i år.

Vitrysslandsprogrammet innebär att svenska organisationer får möjlighet att tillsammans med vitryska samarbetspartners genomföra demokratifrämjande projekt med full finansiering från Sida. Syftet med programmet är att skapa kontakter och samarbeten mellan föreningslivet i Sverige och Vitryssland. Under 2001 anslog Sida ca 13 miljoner kronor till projekt i Vitryssland. Efter en utvärdering av paraplyorganisationen Forum Syds verksamhet i Vitryssland beviljade Sida ytterligare finansiella medel för perioden 2002@2003, motsvarande en summa av nästan 12 miljoner kronor.

Utvärderingen visade att många kontakter hade upparbetats mellan svenska och vitryska ideella organisationer sedan programmet började. Trots detta har Sida beslutat att de svenska organisationer som vill genomdriva demokratiprojekt i Vitryssland från och med den 24 januari 2004 måste betala 20 % av projektkostnaderna själva, i så kallade egeninsatser.

Sida fattade sitt beslut innan försämringarna vi nu sett ägt rum. Om beslutet genomförs så får de svenska föreningarna sämre förutsättningar och tvingas till ökat risktagande samtidigt som det civila samhället i Vitryssland upplever ett ökat tryck från regimens sida. Att dessa försämringar infaller samtidigt är extra olyckligt. I stället borde den rådande situationen i Vitryssland föranleda förstärkta demokratiinsatser från Sveriges sida. För att det ska bli möjligt borde beslutet om egeninsatsen omprövas.

Vitryssland och EU

Vitryssland blir ett av EU:s nya grannländer efter det att de nya medlemsländerna trätt in i unionen. EU är också en viktig aktör i tillskapandet av en utveckling i demokratisk riktning i Vitryssland.

Tacis är EU:s stödprogram till Ryssland och övriga länder i OSS, inklusive Vitryssland samt Mongoliet. Syftet med programmet är bland annat att stärka den demokratiska utvecklingen, med stöd till det civila samhället som ett medel för detta. Emellertid fungerar inte programmet på önskvärt sätt, detta på grund av att den vitryska regimen vägrar befria de enskilda organisationerna i landet från moms samtidigt som EU generellt inte tillåter att unionens finansiella satsningar försvinner i momsbetalningar. Eftersom stödet till det civila samhället i Vitryssland är en förutsättning för en lyckad demokratiseringsprocess, måste situationen lösas. Medan EU och Vitryssland håller på sina ståndpunkter, förlorar föreningslivet det stöd de så innerligt behöver. Sverige måste vidta åtgärder för att säkerställa att EU:s stöd fungerar och kommer till användning så som det är tänkt.

Med bakgrund i det ovan sagda vill jag ställa följande frågor till statsrådet:

1. Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta med anledning av den vitryska regimens ökande press gentemot enskilda organisationer och oberoende medier i det vitryska civilsamhället?

2. Avser statsrådet att vidta åtgärder som leder till att Sidas beslut om att införa egenavgift inte försämrar förutsättningarna för svenska enskilda organisationer att bedriva demokratifrämjande projekt i Vitryssland?

3. Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att EU:s stöd till det vitryska civilsamhället genom Tacis-programmet ska fungera?