den 1 december

Interpellation 2003/04:173 av Hans Backman (fp) till statsrådet Hans Karlsson om ungdomars möjlighet att få jobb

Ungdomsarbetslösheten i Sverige har börjat nå rekordnivåer. I län som mitt hemlän Gävleborg är situationen akut och ytterst oroande. Arbete skapar ju resurser som behövs för att tillfredsställa viktiga behov både hos den enskilde individen och för samhället i sin helhet. Om dagens unga arbetslösa får arbete inom den privata sektorn skulle landets kommuner, genom större skatteintäkter, få mer resurser till att satsa på utbildning, vård och omsorg. Därmed skulle möjligheterna att anställa bland annat fler lärare och sjuksköterskor öka.

Gävleborgs län har under senare årtionden regelmässigt haft högre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Samtidigt har länets befolkning minskat. Många av dem som flyttar är ungdomar. En av huvudorsakerna till att de lämnar länet är just den höga arbetslösheten. Särskilda åtgärder måste därför vidtas för att ge ungdomar arbete.

I Gävleborg har vi i dag störst andel öppet arbetslösa i åldern 18@24 år i landet. I genomsnitt är 15,1 % av befolkningen i den åldersgruppen i länet öppet arbetslösa eller deltar i något program. Det finns kommuner där hela 20 % av de unga mellan 18 och 24 år är arbetslösa. Faktum är att Gävleborg var det län i Sverige som hade den femte sämsta arbetslöshetsutvecklingen under 2002. Nu i år minskar dessutom antalet nyanmälda lediga platser stadigt till arbetsförmedlingen i länets största kommun Gävle. I Gävle finns det i nuläget 900 unga som är öppet arbetslösa.

Det har varit stora nedskärningar i många stora företag och det har medfört att alltfler unga blir arbetslösa. I Gävleborg är det i dag bara 1 % av arbetsgivarna som vill att arbetsförmedlingen letar fram en lämplig person till dem. Resten annonserar i platsbanken, där alla kan söka. Det finns alltså jobb att söka, men väldigt många av dessa jobb är tillfälliga.

Arbetsförmedlingen har i uppdrag att halvera långtidsarbetslösheten bland ungdomarna i Gävleborg. I dag är det 200 av de arbetslösa som varit utan jobb i mer än hundra dagar, den siffran ska således ned till 100. Verktygen som står till buds är anställningsstöd, arbetspraktik och att peppa ungdomarna att söka jobb mer intensivt.

Ytterligare ett verktyg för arbetsförmedlarna är att göra företagsbesök. Genom företagsbesök byggs ju förtroendet upp, så att företagen anmäler att de har lediga jobb. Det är dock svårt för arbetsförmedlarna att hinna med företagsbesöken när det är så många arbetslösa som behöver förmedlingens hjälp.

De problem med ungdomsarbetslöshet vi har i Gävleborg finns i varierande och växande grad i stora delar av Sverige. Sammanfattningsvis kan man därför säga att de verktyg som finns inte räcker till för att komma till rätta med den höga ungdomsarbetslösheten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag ställa följande fråga till ministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra ungdomars möjligheter att få jobb?